Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

23. 12. 2018. 10:44 >> 10:17

SLIJEDI REFERENDUM

Kubanski parlament odobrio novi ustav

Poslanici kubanskog parlamenta, jednoglasno su usvojili izmijenjeni nacrt novog ustava, kojim je zadržan jednostranački sistem, ali je uvaženo društveno i ekonomsko otvaranje zemlje nakon pada Sovjetskog Saveza. Neke od novina su privatno vlasništvo, strane investicije i istopolni brakovi.

Nacrt novog ustava ima 229 članova i zamijeniće dosadašnji, iz ere hladnog rata. Komunistička stranka zadržaće poziciju vodeće snage u zemlji, a država dominantnu ulogu u privredi, pišu državni mediji.

Novi ustav ipak prepoznaje privatno vlasništvo nad kompanijama, koje je doživjelo uzlet u proteklih deset godina. Priznaje se i važnost stranih ulaganja i otvaraju vrata istospolnim brakovima.

Uvodi se starosno i vremensko ograničenje za predsjedničku dužnost, nakon što su pokojni revolucionarni, vođa Fidel Kastro i njegov mlađi brad Raul Kastro, vladali zemljom gotovo šest decenija.

Uspostavlja se i institucija premijera.

Među izmijenjenim članovima je i onaj koji se odnosi na akumulaciju imovine. Dok je u prvom nacrtu bila zabranjena, izmjenom je utvrđeno da je država mora regulisati.

Brojne izmjene

U najnovijoj verziji prijedloga ustava, ponovno je uveden cilj "napretka prema komunizmu", koji je isključen iz prve verzije dokumenta.

Sporno je izostavljanje iz novog ustava člana, kojim bi se brak definisao kao zajednica dvije osobe. U ustavu iz 1976. godine definisan je kao zajednica muškarca i žene.

Upravo taj amandman, doveo je do najviše rasprava u društvu, koje je u proteklim godinama postiglo veliki napredak u zaštiti prava LGBT populacije, ali i dalje zauzima konzervativan stav u regulisanju njihovih prava na sklapanje braka.

U novom nacrtu, definicija braka je izostavljena, čime se otvaraju vrata istospolnim zajednicama.

Vlada je umjesto toga, najavila ažuriranje porodičnog zakona i raspisivanje referenduma o izmjenama.

Novi nacrt ustava uključuje i stotine uglavnom manjih izmjena koje su predložili građani u tromjesečnim javnim konsultacijama na skupovima širom zemlje.

Referendum

Nakon usvajanja u parlamentu, građani će o njemu odlučivati na referendumu, zakazanom za 24. februar. Vlada je takvu proceduru proglasila vrhuncem participativne demokratije.

Kritičari se ne slažu sa tim tvrdnjama, upozoravajući da se temelji kubanskog političkog sistema nijesu mogli dovoditi u pitanje i da je vlada u nacrt ustava uključila samo one prijedloge koji su joj bili po volji.

Neki među njima, uključujući opozicione grupe, koje obično ne uspijevaju da mobilišu veći broj građana, već su na internetu pokrenuli kampanju protiv novog ustava uz hashtag #yovotono (''glasam protiv'').

Prvi kubanski potpredsjednik Salvador Mesa, kazao je da se u vladi nadaju da će većina stanovništva odobriti novi ustav, budući da su "u izradi teksta sudjelovali i građani".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније