Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

23. 12. 2018. 10:58   >>  14:26

USTANAK JEVREJA

Preminuo poslednji borac iz Varšavskog geta

Posljednji poznati jevrejski borac iz Varšavskog geta, u kojem je 1943. izbio ustanak protiv nacističke okupacije Simča Rotem, preminuo je u 94. godini.

Rotem, poznatiji pod nadimkom "Kazik", bio je među pobunjenicima koji su izveli jedini organizovani masovni otpor Jevreja holokaustu.

Rotem je preminuo nakon duge bolesti, a tokom holokausta pomagao je preživjelim borcima ustanka da pobjegnu iz geta kroz kanalizacione tunele, prenosi AP.

Iako osuđen na neuspjeh, ustanak u Varšavskom getu, simbolizovao je otpor potčinjavanju nacističkim zločinima i inspirisao je druge slične kampanje otpora.

Jevreji su se skoro mjesec borili, ograđujući se u bunkerima. Ubili su tada 16 nacista i ranili skoro njih 100.

U holokaustu je stradalo šest miliona Jevreja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније