Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

23. 12. 2018. 21:30 >> 21:03
1

TRAMP-ERDOGAN

Dogovorena koordinacija vojske i diplomata u Siriji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegov američki kolega Donald Tramp dogovorili su se tokom današnjeg telefonskog razgovora da izbjegnu prazninu vlasti u Siriji poslije najavljenog američkog povlačenja, saopštilo je tursko predsjedništvo.

"Dvojica vođa dogovorili su se da osiguraju koordinaciju između vojnika, diplomata i drugih zvaničnika svojih zemalja da bi se izbjegla praznina u vlasti, koja bi mogla da se pojavi ukoliko bi se iskoristilo (američko) povlačenja i faza tranzicije u Siriji", navodi se u saopštenju turskog predsjedništva.

Erdogan je takođe rekao da je njegova zemlja spremna da pruži podršku svom NATO savezniku u okviru ove odluke o povlačenju.

Nešto ranije je američki predsjednik izjavio da je s turskim kolegom razgovarao o postepenom i "izuzetno koordinisanom" povlačenju američkih vojnika iz Sirije.

"Upravo sam imao dug i produktivan telefonski razgovor sa Erdoganom", naveo je danas Tramp na Tviteru i dodao da su razgovorali i o borbi protiv Islamske države, zajedničkom angažmanu u Siriji, kao i o trgovinskim bilateralnim odnosima, koji su se "značajno poboljšali".

Tramp je u srijedu najavio mogućnost povlačenja oko 2.000 američkih vojnika koji se nalaze na sjeveroistoku Sirije, gdje se zajedno sa arapsko-kurdskom koalicijom bore protiv džihadista. Tramp je ocijenio da ti vojnici nijesu više korisni, jer je Islamska država u velikoj mjeri pobijeđena.

Američki vojni zvaničnici užurbano rade na tome da ustanove raspored za povlačenje američkih trupa.

Trampova odluka je izazvala iznenađenje kako u SAD tako i u svijetu. Ministar odbrane Džejms Matis je dan poslije odluke podnio ostavku, dok su zemlje saveznice SAD u Siriji, među kojima Francuska, Velika Britanija i Njemačka izrazile veliku zabrinutost.

Tramp je tražio da povlačenje bude odmah, ali su ga stručnjaci ubijedili da im je potrebno vrijeme da razrade kada će to biti.

Američko povlačenje će ostaviti kurdske vojnike u Siriji bez vojne podrške, dok turski predsjednik Erdogan prijeti da će ih napasti, smatrajući kurdske borce teroristima.

Turska je počela da gomila trupe blizu grada u sjevernoj Siriji koji je u rukama snaga predvođenih Kurdima, koje podržavaju SAD, saopštila je danas sirijska nevladina organizacija, a turski mediji su javili da nova turska pojačanja prelaze granicu u Siriju.

Gomilanje turskih trupa događa se iako je Turska obećala da će odložiti najavljenu ofanzivu u istočnoj Siriji, poslije Trampove odluke da povuče američke vojnike.

Turska agencija IHA je javila da je konvoj turskih vojnika poslat noćas u Siriju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније