Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

AA [ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2018. 10:15 >> 09:55

JOŠ UVJEK STRIJEPE

Prijeti nova erupcija u Indoneziji

Indonežanske vlasti u četvrtak su podigle nivo upozorenja na vulkansku erupciju Anaka, nakon cunamija kojeg je proteklog vikenda izazvala erupcija i u kojem je poginulo 430 ljudi, dok se još 159 vodi kao nestali.

Agencija za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa objavila je da je stanje upozorenja na Anak Krakatoa podignuto na treći nivo, što je stepen ispod najvišeg nivoa. Zbog toga su preusmjereni svi letovi u blizini vulkana.

Erupcija vulkana koja se dogodila oko 21.30 sati u subotu prouzrokovala je da se dio kratera vulkana obrušio i skliznuo u okean, što je izazvalo cunami sa talasima visine do pet metara, koji su pogodili obale Sundskog prolaza. Osim ljudskih žrtava cunami je pričinio veliku materijalnu štetu, uništivši stotine kuća, trgovina i brodova.

Indonezija se nalazi na “Vatrenom prstenu“ u Tihom okeanu, gdje se tektonske ploče sudaraju i uzrokuju česte seizmičke i vulkanske aktivnosti.

U septembru ove godine zemljotres jačine 7,4 stepeni po Rihteru pogodio je ostrvo Sulavesi, što je izazvalo cunami koji je odnio više od 2.000 života.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније