Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 08. 2013. 15:46 >> 15:46
1

EVROPSKA CENTRALNA BANKA

Evropa nije sigurna od nove krize

Evropska centralna banka (ECB) je objavila opsežan izvještaj pod nazivom “Globalne posljedice evropske financijske krize” u kojem se navodi da nijedna evropska zemlja, uključujući i one najbogatije, nije sigurna od novih talasa ekonomske i financijske krize.

 

U izvještaju, čiji autor je savjetnik direktorata ECB-a i ugledni ekonomista Livio Straka, zaključeno je da čak ni zemlje koje se trenutno nalaze u vrlo stabilnom ekonomskom i financisjkom stanju nisu sigurne od novih ekonomskih kriza koje bi mogle pogoditi Evropu.

Navodi se da čak ni držabe koje su proglašene kao “sigurne luke” nisu sigurne od novih financijskih šokova koji bi mogli rezultirati  lošim stanjem u eurozoni, ali i cijeloj Evropi. Takođe se dodaje da se talasi ekonomske krize u periodu od 2010. do 2013. godine ponavljaju periodično, što je rezultat opsežne analize 18 najpoznatijih ekonomskih događaja i odluka zabilježenih u evropskim zemljama u posljednje tri godine.

U takve događaje, koji su značajno uticali na tržišta valutama, ugledni ekonomista u izvještaju ECB-a ubrojao je izjave zvaničnika Evropske unije, značanije događaje koji su izazvali političke tenzije u Evropi, ali i najbitnije ekonomske studije.

Prema analizi ECB-a, ekonomsku krizu su dodatno produbili masovni štrajkovi stanovnika u Italiji i Španiji, pa i rezultati parlamentarnih izbora u Italiji održanih u februaru 2013. godine, zbog čega se zakonodavni organ našao u neizvjesnom stanju.

U izvještaju je istaknuto da je svaki negativni događaj uzrokovao pad kursa eura u prosjeku za 0,2 posto, dok je i huškačko ponašanje pojedinih evropskih političara negativno utjecalo na ekonomiju Evrope i njen imidž u svijetu.

Navodi se da je širenje krize van eurozone doprinijelo povećanoj zaduženosti mnogih evropskih zemalja koje se danas nalaze u dubokoj recesiji.

“Problem je što su se skoro dvije decenije mnoge evropske zemlje, kompanije i privatna lica uveliko zaduživali ne misleći kako će poslije vratiti taj novac. Sada mnoge evropske zemlje moraju vratiti dug, a to je jedan dugoročan proces”, navedeno je u izvještaju ECB-a.

Dodaje se da veliki problem za mnoge evropske zemlje predstavlja i činjenica da imaju vrlo visok budžetski deficit.

“Te zemlje su dugo nagomilavale svoj budžetski deficit koji je nekako pokrivan zaduživanjem i novcem iz inostranstva. Ali kada je izbila ekonomska kriza,   izgubile su konkurentnost u odnosu na ostatak svijeta. Sada nam svima predstoji dug proces povratka novca”, kaže se u izvještaju koji je ovih dana privukao veliku pažnju evropske javnosti.

Napominje da zbog negativnih događaja u Evropi veliki kupci obveznica bježe iz krizom pogođenih zemalja kao što su Grčka, Irska, Italija, Portugal i Španija u Njemačku, Japan, Švicarsku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države (SAD).

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније