Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 08. 2013. 17:30   >>  17:32

EGIPAT

Policija hapsi lidere Muslimanskog bratstva

U upadima egipatskih sigurnosnih snaga, koji se provode od jutros, u kuće pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija privedeno je nekoliko lidera političkih grupa koje se protive vojnoj vladavini u Egiptu..

 

U gradu Kefr ed-Devar na sjeveru Egipta policija je izvela upad u kuće i tom prilikom privela članove Savjetodavnog vijeća i lidere Muslimanskog bratstva Zekeriju el Kenejna i Tarika Sulejmana. Osim njih, egipatska policija je privela i sina predsjednika Sindikata prosvjetnih radnika Ahmeda Subi Ebul Futuha.

Snage bezbjednosti su upale i u kuću jednog od čelnika Partije slobode i pravde (FJP) Jahje Saida, koji se u tom trenutku nije nalazio u kući.

Priveden j i jednog od lidera pokreta Jamaat e Islamija zbog napada na policijske i javne insitutcije i umiješanosti u napade na crkve.

S druge strane, u nedjelju su u Kairu pojačane mjere sigurnosti oko zgrade Vrhovnog ustavnog suda, uoči najavljenih demonstracija pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija.

Takođe, egipatska vlada počela je raspravu o krizi u toj zemlji i zabrani organizacije Muslimansko bratstvo koja traži da Morsi bude vraćen na vlast.

Premijer tehničke vlade Hazim Beblavi predložio je da se raspusti taj pokret.

“Članovi Muslimanskog bratstva koji nisu počinili nasilje moći će da učestvuju u političkoj tranziciji Egipta”, kazao je savjetnik prielaznog predsjednika Adlija Mansoura.

Egipatske snage sigurnosti nastavljaju sa razbijanjem demonstracija u gradovima širom zemlje. Portivnici vojnog udara su najavili okupljanja i danas, uprkos sukobima i žrtvama.

Egipatski tužioci su pokrenuli istragu protiv 250 pristalica pokreta Muslimanskog bratstva zbog “ubistava i učestvovanja u terorističkim aktivnostim”.

S druge strane, Evropska unija će narednih dana preispitati svoje odnose sa Egiptom, saopšteno je iz EU-a

Prema posljednjim podacima, najmanje 173 osobe su poginule u nasilju u Egiptu u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj poginulih od srijede, kada je vojska rasturila dva protestna kampa u Kairu, porastao na oko 1.000.

 

(Izvor: Agencije)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније