Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

01. 01. 2019. 10:25 >> 09:57

ŽELI DOBRE ODNOSE

Kim zaprijetio Americi zbog sankcija

Sjeverna Koreja želi dobre odnose sa SAD, ali bi mogla da promijeni stav ako Vašington zadrži sankcije povezane s nuklearnim programom, upozorio je danas lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un u novogodišnjem govoru.

 

To upozorenje dolazi poslije godinu poboljašanih odnosa na korejskom poluostrvu i istorijskog samita Kima sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom 12. juna u Singapuru.

Na samitu je dogovorena denuklearizacija ali je učinjen i mali napredak u rješavanju tog pitanja.

"Ako SAD ne održe obećanje dato svijetu i nastave sa sankcijama i pritiscima na Sjevernu Koreju, onda ćemo možda biti primorani da tražimo novi put u odbrani našeg suvereniteta i interesa", rekao je Kim čiji je govor prenijela državna televizija.

Lider Sjeverne Koreje je izrazio spremnost da se u svakom trenutku sastane s Trapom kako bi došlo do "rezultata koje će pozdraviti međunarodna zajednica".

Mnoge međunarodne sankcije uvedene su Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

Lider Sjeverne Koreje u tradicionalnom novogodišnjom govoru obično saopšti i političke odluke i mere koje predviđa tokom predstojeće godine.

Kim je tako prošle godine u govoru najavio bolje diplomatske odnose sa Seulom i Vašingtonom što je dovelo do prvog sastanka s Munom i istorijskog samita sa Trampom.

Lider Sjeverne Koreje je prije tri dana pozvao na nastavak dijaloga s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae Inom poslije odlazeće 2018. godine koja je bila aktivna u poboljšavanju odnosa izmedju dvije zemlje. Njih dvojica su se 2018. sastali tri puta i prihvatili saradnju u raznim oblastima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније