Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

06. 01. 2019. 16:09 >> 15:40
8

I FORMALNO ODVOJENA OD RUSKE

Ukrajinska crkva primila ukaz o nezavisnosti

Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je danas ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, tako je formalno odvojiši od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Vartolomej je Tomos, svitak u kom se nalazi ukaz, predao u simboličnoj ceremoniji. Ukaz je potpisao juče.

Do tog trenutka, ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve je smatran legitimnim dok su dvije druge pravoslavne crkve u Ukrajini bile smatrane otpadničkim. Nova crkva ujedinjuje te dvije crkve.

Mnogi Ukrajinci su bili nezadovoljni statusom RPC u zemlji, a pokret za autokefalnom crkvom je ojačao usljed rata na istoku Ukrajine.

"Tomos je još jedan akt kojim se objavljuje nezavisnost Ukrajine", rekao je danas predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Patrijarh Vartolomej, koji se smatra prvim među jednakima u pravoslavnoj hijerarhiji, objavio je da je Pravoslavna crkva Ukrajine postala 15. nezavisna pravoslavna crkva. On je tvrdio da su Ukrajinci "željeli crkvenu nezavisnost" vijekovima i da nikada nijesu prihvatili da su dio ruske crkve.

On je pozvao novu crkvu da "teži jedinstvu i miru" sa sveštenstvom odanim Moskvi i pomogne pomirenje da bi im se "pomoglo da razumiju da Ukrajina zaslužuje jedinstvenu crkvu".

Ipak, razvoj događaja primorava sveštenike i vjernike u Ukrajini da biraju između pripadnosti Moskovskoj patrijaršiji i novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Nakon što je Vartolomej u oktobru odlučio da da autofealnost ukrajinskoj crkvi, RPC je prekinula veze s Vaseljenskom patrijaršijom.

"Umjesto zacjeljivanja šizme, umjesto ujedinjavanja pravoslavlja, dobili smo još veću šizmu koja postoji isključivo iz političkih razloga", rekao je danas arhiepiskop Kliment, portparol Ukrajinske pravoslavne crkve.

Mitropolit Epifanije, prošlog mjeseca izabran za poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine, odnijeće ukaz u Kijev gdje će sjutra biti izložen u katedrali Svete Sofije u centru grada.

On se zahvalio Vartolomeju na "uklanjanju stare nepravde".

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније