Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 08. 2013. 11:47 >> 11:48

UPRKOS PADU TENZIJA

Vojna vježba SAD i J.Koreje

Američke oružane snage su saopštile danas počinju zajedničku vojna vježba s Vojskom Južne Koreje. Riječ je o manevrima koji se sprovode svake godine, a trajaće do 30. augusta.

 

 

 

Pažnju javnosti privlači činjenica da se vježbe izvode baš u periodu kada je primjetno došlo do smanjenja tenzija i napretka u pregovorima dvije Koreje.

 Naime, vlasti Pjongjanga i Seula su postigle dogovor o ponovnom pokretanju posla u zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong, a napredak je postignut i po pitanju spajanja porodica razdvojenim u doba Korejskog rata.

 Podsjećamo da je Sjeverna Koreja, prkos svim protivljenjima, sredinom februara izvela treću nuklearnu probu, a Savjet bezbjednosti UN je 7. marta usvojio novi paket sankcija prema Pjongjangu.

Odgovor S.Koreje je uslijedio 11. marta, kada su prekršilia primirje iz 1953. godine. Pjongjang tvrdi da ima pravo da se od Amerike brani preventivnim nuklearnim napadima. Do kraja marta SAD su poslale borbene avione u Južnu regiju, a pređena je i crvena linija vojnog razgraničenja između dvije Koreje.

Sjeverna Koreja je u aprilu povukla svojih 53.000 radnika iz industrijske zone Kaesong, što je uzrokovalo zatvaranje iste, a oko 100 fabrika Južne Koreje je nastavilo sa radom. Sjeverna Koreja je čak objavila i rat južnom susjedu.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније