Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 08. 2013. 12:09 >> 12:09

NESAGLASNI

Američki Kongres raspravlja o Egiptu

Kriza u Egiptu česta je tema rasprava u američkom Kongresu, a posljednji incidenti ponovo su nametnuli tu temu i podijelili Kongres na dvije strane, od kojih jedna zahtijeva da se blokira i otkaže pomoć SAD-a Egiptu u iznosu od 1,6 milijardi dolara.

 

Član Komiteta za vanjsku politiku u američkom Senatu republikanski senator Rand Paol izričito smatra da vlasti predsjednika Baraka Obame neće zadobiti prijateljstvo egipatskog naroda time što pomažu egipatskoj vojsci da "tenkovima na ulicama zavodi red", te smatra da se pomoć Egiptu mora hitno obustaviti.

Dugogodišnji član Komiteta Bob Korker vjeruje da će američki kongresmeni nakon povratka sa ljetnog odmora ponovo razmatrati pomoć Egiptu za narednu godinu. I član Komiteta za odbranu, republikanski senator Džon Mekein, koji je nedavno i posjetio Egipat, tvrdi da se pomoć Egiptu mora obustaviti jer nasilje i krvoproliće koji se tamo dešavaju su, kako kaže Mekein, u suprotnosti sa stavovima i principima za koje se Amerika zalaže. Istog mišljenja je i senator Keli Ajot, koja je kazala da je nakon posljednjeg masakra došlo vrijeme da se okonča pomoć Egiptu.

Prvi kongresmen musliman u istoriji Amerike demokrata Kit Elison je izjavio da Obamina vlast mora hitno situaciju u Egiptu okarakterisati kao vojni udar i zaustaviti programe pomoći prema toj zemlji. On se zalaže za nastavak diplomatske saradnje sa Egiptom kako bi se okončali sukobi u toj zemlji.

Drugi kongresmeni iz reda Demokrata podržavaju politiku predsjednika Obame prema Egiptu.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније