Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

08. 01. 2019. 09:01   >>  08:40

NAJVREDNIJA KOMPANIJA

Amazon nadmašio Majkrosoft na berzi

Amazon je nadmašio Majkrosoft (Microsoft) na listi najvrednijih kompanija SAD čijim se akcijama javno trguje, pošto su previranja na berzama dovele do promjene na listi američkih korporacija.


Promjena na vrhu se dogodila pošto su akcije Amazona porasle tri odsto i podigle tržišnu vrijednost giganta internet trgovine na 797 milijardi dolara.

Akcije Majkrosofta su porasle za manje od jedan odsto, čime je tržišna vrijednost proizvođača softvera 784 milijardi dolara.

Time je Amazon prvi put najvrednija američka kompanija s akcijama na berzi i okočan kratak povratak Majkrosofta na vrh, kada je nadmašio Epl (Apple) u novembru.

Previranja su izazvana zabrinutošću da će trgovinski rat Trampove administracije s Kinom i podizanje referentnih kamata usporiti svjetsku privredu.

Ako se to desi, vjerovatno će se usporiti rast kompanija iz tehnološkog sektora i drugih grana industrije koje veliki dio prihoda imaju izvan SAD.

To je jedan od razloga zašto su mnoge akcije tehnoloških kompanije daleko ispod svojih rekorda. Amazon je, na primjer, 21 odsto ispod rekorda iz septembra kada je njegova kapitalna vrijednost bila iznad hiljadu milijardi dolara.

Epl je tada vrijedio još više, ali su njegove akcije izgubile 37 odsto vrijednosti od oktobra, odnosno oko 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Epl je potvrdio neke od najgorih strahova investitora kada je prošle nedjelje upozorio na razočaravajuću potražnju za Ajfonima, posebno u Kini, zbog čega su prihodi u posljednjem tromjesečju daleko manji od projekcija uprave i analitičara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније