Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

12. 01. 2019. 17:01   >>  16:39 1

NA PROTESTIMA 32.000 LJUDI

Okršaji kod Trijumfalne kapije

Trideset dvije hiljade ljudi izašlo je danas do 14 časova na ulice u Francuskoj u devetom uzastopnom vikendu antivladinih protesta pokreta "Žutih prsluka", od kojih je 8.000 u Parizu, saopštilo je danas francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Više hiljada predstavnika pokreta "Žutih prsluka" krenulo je danas ispred ministarstva privrede i finansija na istoku Pariza i oko podne se okupilo na trgu Bastilje gdje su se francuske zastave vijorile iznad okupljenih demonstranta.

Uzvikivali su "Makron, ostavka", zviždali i udarali po ogradama gradilišta.

Demonstranti su išli od ministarstva finansija na istoku grada do kvarta oko Trijumfalne kapije na zapadu.

Prvi okršaji između policije i demonstranata izbili su ispred spomenika. Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da potisne neke demonstrante koji su ih gađali kamenjem i drugim predmetima. Mnogi demonstranti došli su opremljeni kacigama i maskama.

Policija je zabranila automobilima prolazak avenijom Šanzelize.

Prema najnovijem saopštenju policija je od jutros privela 59 ljudi, uglavnom zbog nošenja zabranjenog oružja ili predmeta.

Oko Šanzelizea je već od jutra bio raspoređen veliki broj policajaca, kao i četiri oklopna vozila žandarmerije. Vlasti očekuju danas veći broj demonstranata i radikalnije proteste i rasporedile su 80.000 policajaca i žandarma širom Francuske i gotovo 5.000 u Parizu.

Vlasti, koje su posljednjih dana izjavile da strahuju od nasilja, pokušale su da odvrate učesnike pokreta "Žuti prsluci" od izlaska na deveti subotnji protest od početka demonstracija koje se smatraju najozbiljnijom krizom vlade Emanuela Makrona od dolaska na vlast 2017.

Na drugim mjestima u Francuskoj demonstranti su počeli danas da se okupljaju u centrima vodećih gradova. U Buržu, gradu od 66.000 stanovnika u centru zemlje oko podne bilo je okupljeno oko 1.200 ljudi.

Pokret je malo izgubio zamah tokom praznika ali izlgeda da ponovo dobija na snazi uprkos obećanjima predsjednika Emanuela Makrona o poreskim olakšicama i najavljenoj nacionalnoj raspravi o pritužbama demonstranata. Demonstranti žele dublje promjene u francuskoj privredi i politici koje smatraju da favorizuju bogate.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner zaprijetio je jaku odmazdu protiv izgrednika i onih koji ih podržavaju, i upozorio da se sve više radikalizuju uglavnom mirni demonstranti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније