Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

13. 01. 2019. 16:58   >>  16:30

"RAZVOD" ZBOG MAKEDONIJE

Ostavke u grčkoj vladi, Cipras bez većine

Ministar odbrane Grčke Panos Kamenos podnio je ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije. Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je od grčkog parlamenta da sljedeće nedjelje glasa o povjerenju vladi.

Ministar Kamenos, čija stranka Nezavisni Grci podržava vladu Aleksisa Ciprasa, već se dugo protivi dogovoru s Makedonijom, koji je potpisan prošle godine.

Kamenos i Cipras sastali su se danas u prostorijama Sirize u Atini, nakon čega je sada već bivši ministar odbrane najavio da će sa njim vladu napustiti još šest članova iz njegove stranke.

Kako on navodi "pitanje Makedonije, pitanje za koje su poginuli hiljade i hiljade, ne dozvoljava mi da ga žrvtujem zbog ministarske fotelje", prenosi Tanjug.

On je dodao da je "ova vlada ispunila svoju svrhu, a to je izvlačenje zemlje iz krize".

"Zahvalio sam se premijeru na dosadašnjoj saradnji i objasnio sam mu da kada je riječ o nacionalnim pitanjima ova saradnja ne može da se nastavi. Stranka Nezavisnih Grka (ANEL) se povlači iz vlade", rekao je on.

Prvi čovjek grčke vlade rekao da će odmah početi da traži novu parlamentarnu većinu.

"Odmah ćemo početi sa procesom obnavljanja podrške u parlementu", izjavio je Cipras i dodao da na Kamenosovo m,esto dolazi Vangelis Apostolakis.

Kamenos je na konferenciji za novinare najavio da poslanici njegove stranke neće podržati vladu na čelu sa Ciprasom.

"Glasanje o podršci vladi bi bilo jednako kao i podrška Prespanskom sporazumu", rekao je Kamenos i istakao da nijedno rješenje u kome se koristi termin Makedonija nije prihvatljivo.

Cipras je takođe zahvalio Kamenosom na "nezamjenljivom" doprinosu, i rekao da je njihova saradnja uspjela da izvuče Grčku iz memorandumskih programa, istovremeno podržavajući slabije članove društva i otvarajući put borbi protiv korupcije.

"Četiri godine smo imali fer partnerstvo… iako smo došli iz različitih političkih porodica", istakao je Cipras.

Cipras je već obavijestio predsjednika grčkog parlamenta da je pokrenut postupak za izglasavanje povjerenja vladi, koji bi prema nezvaničnim informacijama, trebalo da započne u utorak i da se okonča u četvrtak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније