Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

14. 01. 2019. 18:42   >>  18:13 3

TRAMP ZAPRIJETIO

Uništiće ekonomski Tursku ako napadne Kurde

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će SAD ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije, na šta je zvanična Ankara uzvratila da "teroristi sirijskog ogranka PKK“ ne mogu da budu partneri SAD.

"Fatalna je greška izjednačiti sirijske Kurde i PKK, koja je na američkoj listi terorista, i njen sirijski ogranak PYD/YPG", napisao je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Tviteru, prenosi Rojters.

"Teroristi ne mogu da budu vaši partneri i saveznici. Turska očekuje da SAD poštuju naše strateško partnerstvo i ne želi da ono bude pomračeno terorističkom propagandom", naveo je Kalin.

Odnosi između Turske i SAD su zategnuti zbog toga što Vašington podržava kurdsku miliciju u Siriji koju Ankara smatra produženim ogrankom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kurdi su američki saveznik u borbi protiv Islamske države i kontrolišu sjeverne djelove Sirije. Erdogan je najavio da će se nakon povlačenja američkih snaga iz regiona obračunati sa kurdskom milicijom.

Ankara je pozdravila američku objavu s kraja prošle godine da će se povući iz Sirije. Turska ne krije svoju namjeru da pokrene ofanzivu protiv YPG da bi spriječila stvaranje klice kurdske države na svojim granicama i tako spriječila oživljavanje kurdskog separatizma u samoj Turskoj.

Međutim, nešto kasnije je američka vlada uslovila povlačenje iz Sirije bezbjednošću kurdskih boraca, a prošlonedjeljna posjeta Trampovog savetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona Ankari nije dovela do rješavanja nesuglasica.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније