Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

14. 01. 2019. 17:35 >> 17:08

ČEZARE BATISTI

Najpoznatiji italijanski bjegunac isporučen Rimu

Italijanski radikalni ljevičar Čezare Batisti, koji je prije tri decenije osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva, stigao je danas u Rim, pošto je njegov život poznatog bjegunca prekinut hapšenjem u Boliviji.

Italijanski vojni avion s Batistijem sletio je danas na rimski aerodrom poslije leta iz Bolivije. Snajperisti su pratili pažljivo dok je on izlazio iz aviona okružen policijom.

Batisti, koji nije imao lisice na rukama, odveden je u prostoriju na aerodromu da se završe formalnosti, u izuzetno brzoj završnici njegovog dugogodišnjeg bjekstva.

Policijski izvori su naveli da je rekao da zna da ide u zatvor i da je tokom dugog leta iz Bolivije do Italije pričao o svom životu i bjekstvu iz Brazila u Boliviju.

"Danas kažemo svijetu da niko ne može da pobjegne italijanskoj pravdi", rekao je na aerodromu ministar pravde Alfonso Bonafede. Na aerodromu je bio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Batisti je uz policijsku pratnju odveden u zatvor u zapadnom dijelu Sardinije, gdje će biti u izolaciji tokom narednih šest mjeseci.

Uhapšen je u subotu u Santa Kruzu, najvećem bolivijskom gradu, gdje su ga pronašli obavještajni agenti preko jednog od njegovih mobilnih telefona. Italija je poslala avion da ga pokupi i vrati nazad u zemlju odakle je pobjegao 1981, dok je čekao suđenje.

Batisti je pobjegao iz italijanskog zatvora 1981, dok je čekao suđenje za ubistva koja je, prema optužbi, počinio dok je bio član ekstremno ljevičarskog pokreta Naoružani proleteri za komunizam.

Sud ga je kasnije u odsustvu osudio na doživotnu robiju zbog četiri ubistva i pokušaja ubistva između 1978. i 1979. On je priznao da je pripadao organizaciji Naoružani proleteri za komunizam, ali je negirao ubistva.

Tada je pobjegao u Francusku, gdje je na snazi bila politika predsjednika Fransoa Miterana da se odbjegli italijanski ekstremni ljevičari ne izručuju u Italiju. Po ukidanju te politike 2002, Batisti je napustio Francusku i pobjegao u Brazil.

Poslije perioda provedenog u brazilskom pritvoru u čekanju odluke o ekstradiciji, vlasti su odlučile 2010. da mu dodijele politički azil.

Bivši brazilski predsjednik Mišel Temer sredinom decembra potpisao je ukaz o ekstradiciji Batistija.

Žair Bolsonaro, koji je preuzeo dužnost 1. januara, ponovio je prije zvaničnog početka mandata da italijanska vlada može da računa na njega da će Batistija vratiti u zemlju porijekla.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније