Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

15. 01. 2019. 09:39 >> 15:50

U AUSTRALIJI TOPLOTNI TALAS

Temperatura i do 50 stepeni, uginulo milion riba

Dok se dijelovi Evrope bore s rekordnim nanosima snijega, australijske vlasti upozorile su svoje građane da izbjegavaju boravak na otvorenom zbog rekordnih temperatura koje su u nekim djelovima zemlje dostigle i 50 podiok Celzijusove skale. Meteorolozi upozoravaju da će se visoke temperature zadržati, pa čak i rasti sljedećih dana.

 

Djelovi najnaseljenije australijske države Novi Južni Vels i djelovi Zapadne Australije zabilježili su noćne rekorde od 33 Celzijeva stepena, a najviše dnevne temperature mogle bi porasti na više od 45 stepena Celzijusa u dijelovima Novog Južnog Velsa, Južne Australije i Viktorije, objavio je državni meteorološki zavod.

"Izbjegavajte tjelesne aktivnosti, pijte dovoljno tečnosti - to je presudno u ovom trenutku", kaže Ričard Brume, direktor za zdravlje i okolinu u vladi savezne države Novi Južni Vels.

U gradu Marble Baru izmjereno je čak 49,3 stepena.

Neuobičajeno visoke temperature dodatno iscrpljuju poljoprivredu koja se oporavlja od sušne godine.

"Vrijeme nije dobra vijest za ljetne kulture poput sirka. Mnogi se poljoprivrednici oporavljaju od posljedica suše koje su pogodile zimske pšenične usjeve," kaže Fin Ziebel, stručnjak za poljoprivredu u National Australia Bank.

Australija, četvrti najveći svjetski izvoznik pšenice zabilježila je najniži prinos te kulture u proteklih deset godina zbog suše.

Uz neuobičajeno sušno vrijeme i visoke temperature prijeti opasnost od požara.

Prošle su se godine vatrogasci borili s više od sto požara duž sjeveroistočne obale na kojoj su rekordne temperature izazvale talas požara.

Zbog ekstremnih vrućina na jugoistoku zemlje na obalu se nasukalo više od milion riba, a stručnjaci upozoravaju da će se situacija samo pogoršati u narednim danima, jer se očekuje da će toplotni talas trajati još barem sedam dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније