Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

16. 01. 2019. 09:33 >> 09:07
2

ODLAZAK ILI OPSTANAK

Danas glasanje o povjerenju vladi Tereze Mej

Britanski poslanici danas će glasati o povjerenju vladi Tereze Mej, dan nakon teškog poraza vlade na glasanju o predloženom sporazumu o Bregzitu. Ukoliko ostane na čelu vlade, Mej najavila novi plan.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin, pokrenuo je inicijativu za to glasanje, odmah nakon što je sporazum odbijen s većinom od 230 glasova, rekavši da je vrijeme da parlament donese sud o "jasnoj nesposobnosti vlade".

Tu inicijativu su podržali i poslanici Škotske nacionalne partije, Liberalnih demokrata, Zelenih i velške partije Plejd kamri.

Medjutim, kako navodi BBC, jedan visoko rangirani laburista je naveo da je malo vjerovatno da će nepovjerenje biti izglasano jer su i sjevernoirska Partija demokratskih unionista i konzervativni poslanici koji su glasali protiv sporazuma, najavili podršku premijerki.

Rasprava će trajati oko šest sati, a glasanje se očekuje oko 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

Mej je poslanicima rekla da će se, ako preživi glasanje o povjerenju, sljedeće nedelje vratiti sa novim planom.

"Parlament je rekao svoje i ova vlada će slušati", rekla je ona sinoć, ponudivši opoziciji dijalog kojim bi se odredili dalji koraci.

Politički komentator BBC-ja Ijan Votson, kaže da bi Mej, ako vlada opstane, sjutra počela sastanke sa "parlamentarnim liderima". Takođe, on navodi da premijerka ne namjerava da odustane od svojih "crvenih linija", što bi isključilo zahtjev laburista da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji, jer izvori navode da bi kompromis oko tih tačaka značio opasnost od novih ostavki ministara.

Član vlade u sijenci Beri Gardiner, naveo je da će laburisti vjerovatno morati da izazovu niz glasanja o povjerenju da bi srušili premijerku.

"Sjutra vjerovatno neće biti dovoljno glasova. Nadamo se da će ih biti, ali nije riječ o jednokratnoj stvari", rekao je on za BBC.

Uprkos teškom porazu vlade na jučerašnjem glasanju, konzervativci koji su bili protiv sporazuma će se izvjesno svrstati uz Terezu Mej, prilikom glasanja o povjerenju.

Bivši šef diplomatije Boris Džonson, vodeći zagovornik Bregzita, rekao je da je poraz, Terezi Mej dao "ogroman mandat da se vrati u Brisel" i ispregovara bolji sporazum.

I liderka Partije demokratskih unionista Arlin Foster, čija stranka podržava konzervativnu manjinsku vladu ali je glasala protiv sporazuma, navela je da će ta stranka podržati premijerku, kako bi se "dao vladi prostor da iznese plan".

Prema Zakonu o mandatu parlamenta iz 2011. godine, izbori u Velikoj Britaniji se održavaju svakih pet godina. Sljedeći izbori su predviđeni za 2022.

Medjutim, glasanje o povjerenju, omogućava poslanicima da odluče žele li promjenu trenutne vlade, a inicijativa za to glasanje mora sadržati formulaciju "Ovaj dom nema povjerenja u vladu njenog veličanstva".

Ukoliko većina poslanika glasa protiv vlade, počinje rok od 14 dana tokom kog postojeća ili neka druga vlada moraju obezbjediti većinu. Ako se to ne desi, raspisuju se vanredni izbori.

Izbori se u tom slučaju ne mogu održati za manje od 25 radnih dana.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније