Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

18. 01. 2019. 23:32   >>  23:04 1

KRAJ KRIZE

Leven opet švedski premijer

Švedski parlament izabrao je danas dosadašnjeg premijera Stefana Levena da vodi manjinsku vladu lijevog centra, čime je okončana četvoromjesečna politička blokada.

Leven je uspio da neutrališe ekstremnu desnicu i spasi jednu od posljednjih vlada lijevog centra u Evropi, navodi agencija Frans pres.

U novoj manjinskoj vladi lijevog centra biće socijaldemokrate i Zeleni.

Vladu će u Riksdagu, švedskom parlamentu, podržavati Centar i Liberali, članovi opozicije za vrijeme prethodne vlade, na osnovu programskog sporazuma potpisanog prošle nedjelje.

Za Levena je glasalo 153 poslanika, 115 je bilo protiv, a 77 je bilo uzdržano.

Njegove Socijaldemkrate i Zeleni su ga podržali, a blok desnog centra glasao je protiv, dok su tri manje partije bile uzdržane na današnjem glasanju, prenosi agencija AP.

Švedski političari pokušavali su da formiraju vladu bez Švedskih demokrata, partije s neonacističkim korijenima koja je napravila veliki pomak na izborima 9. septembra.

Izlaz iz četvoromjesečnog ćorsokaka u formiranju nove koalicione vlade najavljen je prije dva dana kada je mala ljevičarska partija saopštila da neće glasati protiv Levena.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније