Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 02. 2013. 08:20 >> 08:19

NASLJEDNIK

„El Čapo“ kao Al Kapone

Hoakin "El Čapo" Gusman nasljednik Al Kaponea kao neprijatelj broj 1 u Čikagu.

Grad Čikago proglasio je meksičkog narkobosa Hoakina "El Čapa" Gusmana za svog neprijatelja broj jedan, što je prvi i jedini put učinio u doba prohibicije, kada je tu titulu 1930. dodijelio Al Kaponeu.

Prema navodima Čikaške komisija za kriminal i Američke uprave za borbu protiv droga, Hoakin "El Čapo" Gusman izdvojen je zbog uloge vođe moćnog kartela Sinaloa, koji doprema znatnu količinu narkotika koji se u tom gradu preprodaju.

„Od prvog čikaškog neprijatelja broj jedan nije bilo kriminalca koji je tu titulu više zaslužio od Hoakina Gusmana“, rekao je predsjednik 94 godina stare čikaške komisije za kriminal, Džej Ar Dejvis.

Čikaška komisija za kriminal bila je ta koja je Al Kaponea proglasila za gradskog neprijatelja broj jedan 1930. Bilo je drugih kriminalaca koji su proglašavani za javne neprijatelje ali je Al Kapone jedini bio broj jedan - do sada.

Uprkos nadimku "El Čapo", na španskom "Mališa", Gusman je jedan od najopasnijih i najtraženijih kriminalaca na svijetu. On je i jedan od najbogatijih - magazin Forbs procijenio je njegovu imovinu na milijardu dolara.

„Za razliku od Kaponea, Gusman ne živi u Čikagu, već u planinskom skloništu u zapadnom Meksiku. Uprkos tome, zbog poslova koje vodi u tom gradu njega treba posmatrati kao lokalnog kriminalnog vođu“, rekao je za Asošiejted pres šef čikaške Uprave za borbu protiv droga, Džek Rajli.

„Gusman je, po mom mišljenju, novi čikaški Al Kapone“, rekao je Rajli.

U doba prohibicije, kada su proizvodnja i prodaja alkohola bile zabranejne na području SAD, Čikago je bio središte za preprodaju alkohola i druge Kaponeove poslove.

U zatvoru je završio zbog utaje poreza, ali je na zao glas izašao najviše zbog masakra na dan svetog Valentina, u kome su ubijena sedmorica njegovih suparnika. Rajli, međutim, kaže da je Gusman suroviji od Kaponea.

„Kada bih tu dvojicu stavio u ring, El Čapo bi tog tipa (Kaponea) živog pojeo“, rekao je Rajli.

Sinaloa i drugi meksički karteli koji prevoze drogu u Čikago rijetko se dovode u direktnu vezu sa ubistvima u gradu, ali Rajli kaže da je kartelsko krijumčarenje osnovni uzrok teritorijalnih borbi između uličnih bandi, kojima se pripisuje porast stope ubistava.

Rajli je rekao da je Čikago jedan od najvažnijih gradova za Sinalou, ne samo kao krajnja destinacija za droge već i kao čvor za njihovu distribuciju na cijelom području SAD.

Gusman je optužen za krijumčarenje u Čikagu i zvaničnici SAD žele da on bude izručen tom gradu, ukoliko bude uhvaćen živ. Američka vlada je ponudila pet miliona dolara za njegovo hvatanje.

„Dolazi red na njega“, rekao je Rajli. "Jedva čekam taj dan".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније