Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

18. 01. 2019. 15:01 >> 14:32
2

VLADA ITALIJE ZA REFORME

Dodatak za siromašne i raniji odlazak u penziju

Italijanska vlada odobrila je reforme socijalne pomoći i penzionog sistema, što su bila predizborna obećanja Pokreta pet zvjezdica i desničarske Lige, a kojima se predviđa dodatak za siromašne i omogućuje raniji odlazak u penziju, prenosi Rojters.

Program bi trebalo da košta oko 11 milijardi eura, a kritičari kažu da je ovakav sistem neodrživ za već napregnute javne finansije Italije. Premijer Ðuzepe Konte izjavio je da je vlada ponosna na ove mjere.

"Ovo je vlada koja održava svoja obećanja", rekao je Konte, prenosi Rojters.

Nakon što je vlada odobrila reforme, njih mora da potvrdi i italijanski parlament u narednih 60 dana.

Lider Pokreta pet zvjezdica Luiđi di Majo, izjavio je da će ove reforme poboljšati životni standard preko pet miliona Italijana koji žive u siromaštvu.

"Osnovali smo novu državu blagostanja u Italiji", poručio je Di Majo.

Ukoliko predlozi budu usvojeni, primjena programa će početi u aprilu.

Za nevjenčana lica bez prihoda koja žive u iznajmljenim stanovima predviđeni dodatak iznosi do 780 eura mesečno, za porodice sa jednim djetetom 1.080 eura, dok će porodice sa troje djece dobijati do 1.280 eura mjesečno. Vlada kaže da će reforme omogućiti da stariji i manje motivisani radnici odu u penziju i tome oslobode mjesta za mlađe nezaposlene osobe.

Kritičari kažu da Italija, na dugi rok, sa svojim velikim javnim dugom i sve starijim stanovništvom, ne može da izdrži sniženje starosne granice za odlazak u penziju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније