Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, objavila B.B. ]

19. 01. 2019. 10:20   >>  10:01

NA GODIŠNJICU SMRTI JANA PALAHA

Na trgu u Pragu se zapalio muškarac

Na Vjenceslavljevom trgu u Pragu jedan muškarac se zapalio. Incident se dogodio dok su Česi obilježavali pedesetogodišnjicu smrti studenta Jana Palaha koji se takođe zapalio u znak protesta protiv sovjetske intervencije.

Neidentifikovani muškarac je zadobio teške opekotine i prebačen je u bolnicu nakon što su prolaznici ugasili vatru.

"Prema prvim informacijama, muškarac rođen 1964. godine sipao je zapaljivu tečnost po tijelu i zapalio se", navela je policija na Tviteru.

Njegovi motivi su za sada nepoznati i pokrenuta je istraga.

Služba hitne pomoći u Pragu saopštila je da je muškarac zadobio opekotine više od 30 odsto tijela.

Zapalio se na Vjenceslavljevom trgu, istom mjestu na kojem je Jan Palah, student istorije na Karlovom univerzitetu u Pragu, 16. januara 1969. godine sebe zapalio i tako postao simbol savremene borbe Čeha i Slovaka za slobodu.

Tim činom protestovao je protiv sovjetske intervencije koja je ugušila Praško proljeće i demokratske reforme komunističkog sistema.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније