Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 02. 2013. 21:20   >>  16. 02. 2013. 10:40 19

IZ ČASA U ČAS

VIDEO : Rusija: 1200 povrijeđenih u udaru meteora, šteta 13 miliona dolara

Prema posljednjim podacima, 1200 osoba je povrijeđeno kada je eksplodirao meteor iznad Čeljabinske oblasti na Uralu. 2000 ljudi ostalo je bez snabdijevanja gasom. Ruski Sektor za vanredne situacije štetu je procijenio na preko 13 miliona dolara.

 

 

 

 

Ostaci meteora koji su padali na području Urala izazvali paniku! Nakon jakog svjetla, čulo se više eksplozija, njih pet do šest, na mnogim objektima popucala su stakla, a građani su osjetili i nešto slično potresu, javlja "Russia Today" (RT).

Prema prvim podacima povrijeđeno je najmanje 900 osoba. Neke škole su evakuisane, a dio meteora pogodio je i fabriku cinka.

Za sada nema životno ugroženih.

Preko stotinu osoba zadržano u bolnici, dok su dvije na intezivnoj njezi.

 Prema prvim izvještajima, meteor je Ruska protivvazdušna odbrana raznjela u komade na visini od 20km, sprječavajući tako mnogo veću štetu. Vojska je demantovala tu vijest.

Na pogođenom područiju su imali problema sa strujom i u telekomunikacionom sistemu.

"U 11 sati po lokalnom vremenu, primili smo brojne panične pozove građana", izjavili su kratko iz lokalnih službi za Interfax.

 

 

 

Iz Ministarstva za vanredne situacije Interfaksu je saopšteno kako se radilo o meteoritu koji se zapalio dok je prolazio kroz slojeve Zemljine atmosfere.

"Djelomično je izgorio u atmosferi, ali djelovi su ipak stigli do Zemlje. Nije bilo povećanja radijacije. Nivo radijacije ostao je normalan", saopštilo je to Ministarstvo.

Oko 20 000 spasilaca je poslato u pogođenu oblast, dok se avionima lociraju sva mjesta udara dijelova meteora.

Najkrupniji komad meteora je  pao u jezero u blizini grada Čebarkul.

Meteor je težio oko 50 tona, rekli su ruski zvaničnici.

Iz opservatorije Pulkovo je rečeno da je moguće da je kiša meteora povezana sa Asteroidom koji prolazi noćas pored naše planete.

 

 

On je eksplodirao devet puta prije udara u zemlju, a prva ekslozija se desila na visini od 55 km.

Ruska vojska je pronašla još tri lokacije u koje je uradio meteor. Dvije su u blizini Čebarkulskog jezera, dok je jedan dio udario 80 km dalje, blizu grada Zlatousta.

Policija je u punoj pripravnosti i sprovodi "Operaciju Tvrđava", kako bi zaštitila bitnu infrastrukuturu.

Znavičnik moskovskog univerziteta Oleg Malkov, rekao je medijima da meteor nije detektovan na vrijeme jer je dolazio iz pravca Sunca.

"Možemo da registrujemo samo tijela koja dolaze sa "mračne strane" neba " rekao je Malkov. Malkov je potvrdio da meteorska kiša nije povezana sa asteroidom 2012DA14 koji će danas proći blizu Zemlje.

Predsjednik Putin je naredio hitnu procjenu štete. Dodao je da je ovaj događaj koristan kako bi se razvio preventivni sistem koji bi omogućio rano otkrivanje svemirskih tijela.

U Čeljabinsku je trenutno -6°C, zbog čega građani pokrivaju polomljene prozore najlonskim trakama. Očekuje se da temperatura padne na -14°C  tokom noći.

Svjedoci su rekli da su eksplozije bile tako jake da se činilo da " zemljotres i grom udaraju u isto vrijeme".

Nakon prvobitnog šoka, građani su brzo počeli da se šale na račun meteorske kiše ."Radije bismo da nas spasava Brus Vilis u ovakvoj situacij ,nego Rusko Ministarstvo za hitna reagovanja" rekao je jedan od svjedoka.

 

Amaterski snimci:

 






Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније