Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

19. 01. 2019. 19:52   >>  19:22

PROMJENE U HAGU

Sudija Ađijus predsjednik Mehanizma

Sudija Karmel Ađijus sa Malte preuzeo je funkciju predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, pošto ga je 30. juna 2018. na tu funkciju imenovao generalni sekretar UN na mandat koji ističe 30. juna 2020. godine, saopšteno je iz te institucije.

Ađijus je funkciju preuzeo od predsjednika Mehanizma Teodora Merona, koji je obavljao funkciju predsjednika Mehanizma od 2012. godine.

Nakon preuzimanja funkcije Ađijus je naglasio da će njegovi glavni prioriteti biti da obezbijedi da se rezidualne pravosudne aktivnosti efikasno završe uz održavanje najviših standarda redovnog zakonskog postupka.

Ađijus je sudija Mehanizma od njegovog osnivanja 2012. godine, a obavljao je i funkciju sudije pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 2001. godine i funkciju sudije žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i MKSJ od 2009. godine sve do zatvaranja ta dva međunarodna suda u decembru 2015, odosno u decembru 2017. godine.

Potpredsjednik MKSJ Ađijus je bio od novembra 2011. do novembra 2015. godine, dok je funkciju posljednjeg predsjednika MKSJ obavljao od novembra 2015. do njegovog zatvaranja u decembru 2017.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније