Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

20. 01. 2019. 21:15 >> 20:46
1

ZBOG PRESPANSKOG SPORAZUMA

Atina: Povrijeđeno 25 policajaca u protestima

Najmanje 25 grčkih policajaca povrijeđeno je danas u sukobima ispred parlamenta u Atini, tokom demonstracija protiv Sporazuma iz Prespe s Makedonijom koje su privukle desetine hiljada ljudi, a uhapšeno je sedam osoba.

Demonstranti su gađali policiju kamenjem, farbom, zapaljivim flašama, bakljama i drugim predmetima, a policija je odgovorila suzavcem.

Muškarac ogrnut u grčku zastavu napao je policiju velikom motkom, dok su drugi mahali zastavama i njima udarali policajce.
 Demonstranti su naveli da su mnogi od njih napustili protest zbog ogromnih oblaka dima bačenog suzavca.



Trg ispred parlamenta je gotovo ispražnjen do početka večeri, a male grupe demonstranata nastavile su da se sukobljavaju s policijom.

Grčki parlament bi sjutra trebalo da počne debatu o Prespanskom sporazumu, a glasanje o ratifikaciji očekuje se do petka. Taj sporazum predviđa da ime susjedne države bude promijenjeno u Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU.



Makedonija je već ispunila svoj dio dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se mijenja ime zemlje.

Građani koji su danas protestovali u Atini protive se sporazumu jer vjeruju da bilo kakvo korišćenje riječi Makedonija u imenu susjedne zemlje predstavlja uzurpaciju antičkog grčkog nasljeđa i da se time izražavaju teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.



Grčki premijer Aleksis Cipras za sukobe na današnjem protestu okrivio je "ekstremističke elemente i članove Zlatne zore", krajnje desne antiimigrantske stranke.

Organizatori su najavljivali da očekuju oko 600.000 ljudi na današnjem skupu, a policija je procijenila da ih je bilo oko 60.000.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније