Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

21. 01. 2019. 08:04   >>  07:35 3

TVRDI NJEGOV BIVŠI VIKAR

"Vatikan znao za gole selfije biskupa bliskog papi"

Vatikan je u 2015. i 2017. godini dobio informaciju da je argentinski biskup Gustavo Sančeta, blizak papi Franji, pravio obnažene selfije.

Vatikan je navodno znao da je Snačeta praktikovao "opsceno" ponašanje i da je optužen za nedolično ponašanje prema polaznicima pripremne škole za bogoslove, tvrdi njegov bivši generalni vikar Huan Hoze Mansano u intervjuu za AP.

Time je, kako navodi agencija, podrio tvrdnje Vatikana da su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Sančete pojavile prije samo nekoliko mjeseci.

Mansano je rekao da je papa Franjo prihvatio ostavku Sančete u avgustu 2017. godine, nakon što su se sveštenici u eparhiji Oran žalili na njegovu autoritarnu vladavinu, i nakon što su bivši vikar, rektor škole i drugi biskupi dostavili Vatikanu izvještaje u kojima se ukazuje na navodne zloupotrebe vlasti, neprimjerno ponašanje i seksualno uznemiravanje odraslih polaznika pripremne škole za bogoslove.

Masano, bivši generalni vikar Orana u vrijeme biskupa Sančete, rekao je da je on bio jedan od eparhijskih zvaničnika, koji su digli uzbunu 2015. godine i poslali Vatikanu "selfije" u digitalnom formatu.

U intervjuu za AP, Masano je rekao da je on bio i jedan od troje aktuelnih i bivših eparhijskih zvaničnika, koji su se i maju i junu 2017. godine po drugi put žalili ambasadi Vatikana u Buenos Ajresu "kada je situacija bila mnogo ozbiljnija, ne samo jer se postavljalo pitanje seksualnog zlostavljanja, već zato što je eparhija sve više srljala u ambis".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније