Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

21. 01. 2019. 15:35 >> 15:12

U ČETVRTAK VEČE

Grčki parlament glasa o sporazumu o imenu Makedonije

Grčki parlament glasaće u četvrtak uveče o sporazumu o novom imenu Makedonije, javila je danas grčka novinska agencija ANA.

Sporazum iz Prespe, kojim se rješava decenijski spor sa Skopljem oko imena Makedonije biće raspravljan na plenarnoj sjednici parlamenta od srijede u 10 sati po lokalnom vremenu do četvrtka u ponoć.

Taj program utvrđen je danas na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora, javila je agencija ANA. 

Grčka vlada podnijela je danas parlamentu na ratifikaciju Sporazum iz Prespe kojim se rješava spor oko imena.

Makedonija je 16. januara obavijestila Grčku da je usvojila ustavne izmjene kojim se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i time ispunila svoj dio obaveza iz Prespanskog dogovora.

Izmjene Ustava Makedonije koje su usvojene u makedonskoj skupštini 11. januara stupiće na snagu kada parlament Grčke ratifikuje Prespanski dogovor.

U Grčkoj je opozicija protiv sporazuma kao i mnogi Grci koji smatraju da ime Makedonija pripada grčkom istorijskom nasljeđu i treba da se koristi isključivo za sjevernu grčku provinciju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније