Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

22. 01. 2019. 10:08 >> 09:39
1

MAKRON I MERKEL

Potpisuju novi francusko-njemački ugovor

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, potpisaće danas novi ugovor za jačanje francusko-njemačkih odnosa. Ugovor, koji je poručuju svojevrsna poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj rastom nacionalizma, kritikuju i desnica i ljevica.

Tekst će biti potpisanu Ahenu u Njemačkoj, četiri mjeseca prije održavanja izbora u EU.

U Francuskoj, taj tekst kritikuju desni i lijevi ekstremisti, koji u njemu vide gubitak nacionalnog suvereniteta.

Ugovor o francusko-njemačkoj saradnji i integrciji, treba da upotpuni Jelisejski ugovor koji su 1963.godine potpisali general Šarl De Gol i Konrad Adenauer, a koji je konkretizovao francusko-njemačko pomirenje posle rata.

U njemu se predviđa usaglašavanje ekonomske, spoljne i odbrambene politike dvije zemlje, saradnja u prekograničnim oblastima, kao i zajednička parlamentarna skupština, sastavljena od 100 francuskih i njemačkih poslanika.

"Ovo je važan trenutak da se pokaže da je francusko-njemački par, osnova koja može ponovo da se pokrene u službi jačanja evropskog projekta", saopštilo je francusko predsjedništvo i dodalo da se nikad nije išlo toliko daleko po pitanju zajedničke odbrane.

Dvije zemlje će usvojiti klauzulu o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, nalik na model predviđen u NATO-u. Klauzula omogućava upotrebu zajedničkih sredstava u slučaju terorističkog napada, ili saradnju na velikim vojnim programima, poput onih o tenkovima, ili borbenim avionima.

"Njemačka i Francuska namjeravaju da nastave da zajedno unapređuju stvari u Evropi", rekla je u subotu Angela Merkel.

Merkel i Makron održaće govor u gradskoj kući u Ahenu, gradu gde je car Karlo Veliki imao svoj dvor, a zatim će zajedno učestvovati u građanskoj raspravi studenata iz dvije zemlje.

Mediji ocjenjuju da ugovor potpisuje dvoje oslabljenih vođa, Angela Merkel, koja napušta mjesto kancelara 2021. i Emanuel Makron, uzdrman protestima "žutih prsluka". Zbog toga neki kažu da nije izabrano baš najsrećnije vrijeme za taj ugovor.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније