Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

22. 01. 2019. 19:33   >>  19:05 1

BIĆE MU SUĐENO

Ruski sud odbacio zahtjev za oslobađanje "špijuna"

Moskovski sud odbio je danas zahtjev za puštanje na slobodu Amerikanca Pola Vilana, koji je uhapšen u Rusiji u decembru i optužen za špijunažu.

"Zahtjev odbrane za njegovo oslobađanje je odbijen", rekao je sudija moskovskog suda Dmitrij Pronijakin u prisustvu bivšeg američkog marinca, kome je ovo prvo pojavljivanje u javnosti od hapšenja.

Vilan, (48), uhapšen je u Moskvi 28. decembra. Ruska obavještajna služba FSB, navela je da su ga priveli u trenutku kad je špijunirao, što on odbacuje.

Jedan od Vilanovih advokata, Vladimir Žerebenkov, rekao je danas ruskim novinskim agencijama, uoči pojavljivana njegovog klijenta pred sudom, da je Vilan, kada je priveden u hotelu u Moskvi krajem decembra, imao nešto kod sebe, što je sadržalo "državne tajne", prenijela je agencija AP.

Advokat je rekao da nije znao kako je Vilan došao do tog materijala i šta će sa njim da uradi.

Za špijuniranje u Rusiji može da se dobije zatvorska kazna do 20 godina.

Njegovo hapšenje podstaklo je spekulacije da bi mogao da bude razmjenjen za nekog od Rusa koji su u pritvoru u SAD-u, kao što je aktivistkinja za nošenje oružja Marija Butina koja se izjasnila krivom da je djelovala kao strani agent u SAD-u. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, odbacila je te spekulacije.

Vilanov advokat rekao je ranije da može da se očekuje da njegovo suđenje počne tek za šest mjeseci i da nikakva razmjena ne može da se organizuje prije kraja suđenja.

Portparolka američke ambasade u Moskvi rekla je ruskim medijima da američke vlasti pažljivo prate ovaj slučaj, i da SAD stalno poziva Rusiju da slijedi međunarodni zakon i održi brzo, pravedno i transparentno sudjenje.

Pol Vilan, koji ima američko, britansko i irsko državljanstvo, prema tvrdnji njegove porodice, otišao je u Moskvu na vjenčanje prijatelja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније