Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 02. 2013. 09:01 >> 08:58

EU – SAD

Stvara se najveća zona slobodne trgovine na svijetu

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) stvoriće najveće slobodne trgovinske zone na svijetu, a takav transatlantski i investicioni savez mogao bi postati prekretnica u globalnoj trgovini.

Na tragu političkog dogovora postignutog prošle godine u Vašingtoni, dva najznačajnija trgovinska i investiciona partnera na svijetu odlučila su da započnu pregovore, koji bi u naredne dvije godine trebalo da rezultiraju dogovorom o stvaranju zajedničke zone slobodne trgovine, prenosi SEEbiz.

U Briselu smatraju da bi takav dogovor trebalo da da podsticaj ekonomijama s obje strane Atlantika, ali i da promijeni sliku globalne trgovine kakvu poznajemo danas.

Predsjednik EK, Žoze /Jose/ Manuel Barozo /Barroso/ rekao je da će budući dogovor između najvažnijih ekonomskih sila na svijetu biti prekretnica.

Svakoga dana se u poslovanju između EU i SAD-a okrene oko dvije milijarde EUR. Budući dogovor trebalo bi da stvori bolju integraciju i ukloni prepreke, kao što su tehničke regulative, standardizacija i certifikati.

Pregovori bi trebalo da počnu u prvoj polovini ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније