Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

24. 01. 2019. 12:54 >> 12:26

SPREMNI DA POMOGNU

EU poziva na održavanje izbora u Venecueli

Evropska unija se danas založila za pokretanje političkog procesa u Venecueli koji bi doveo do novih izbora pošto se lider opozicije Huan Gvaido proglasio za predsjednika usred antivladinih protesta u toj zemlji.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela je u saopštenju da glas Venecuelanaca koji zahtijevaju demokratiju "ne može biti ignorisan".

"EU snažno poziva na momentalni početak političkog procesa koji će voditi do slobodnih i vjerodostojnih izbora, u saglasnosti s ustavnim poretkom", kazala je Mogerini.

Ona je navela da EU podržava skupštinu Venecuele i da njena ovlašćenja treba da budu obnovljena i poštovana.

Mogerini je dodala da je EU spremna da pomogne i podrži povratak demokratije i vladavine prava u Venecueli.

U Venecueli su juče održane demonstracije na poziv opozicije na kojima je tražen odlazak socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura. U sukobima sa snagama bezbjednosti najmanje sedam osoba je poginulo.

Tokom jučerašnjeg protesta predsjednik Kongresa Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsjednika Venecuele i kazao da je to jedini način da se okonča Madurova "diktatura".

SAD, Kanada i mnoge latinoameričke zemlje odmah su podržale Gvaida, dok su Rusija, Iran i Turska stale na stranu Madura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније