Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

25. 01. 2019. 13:17 >> 12:47

UKLANJAJU MRTVE

Osvajanje Mont Everesta neće biti dozvoljeno svima

Iako je u pitanju najviši vrh na svijetu, Kina je odlučila da ograniči broj alpinista koji će moći da se popnu na Mont Everest. Razlog je prilično jeziv. Naime, vlasti Kine žele da sa vrha visokog 8.000 metara uklone tijela mrtvih alpinista.

Takođe, vlasti će očistiti smeće, limenke, plastiku i prazne konzerve kiseonika, tačnije smeće koje alpinisti ostavljaju u svom pohodu. Prošle godine očišćeno je 8,5 tona smeća, ali i uklonjeno na desetine ljudskih tela.

Tokom 2017. godine, čak 678 ljudi popelo se na vrh Mont Everesta, a 202 je to učinilo preko sjeverne, odnosno najizazovnije strane planine. Tom prilikom poginulo je šest osoba, uglavnom zbog neiskustva u alpinizmu.

Preminuli alpinisti su samovoljno  ulazili u tzv. „zonu smrti“, u kojoj ne svi, zbog surovih uslova imaju šansu da prežive.

Ukupan broj alpinista koji pokušaju da osvoje Mont Everest godišnje je 800, a Kina će sad taj broj ograničiti na 300, dok će sezona osvajanja vrha biti dozvoljenja samo u proljeće.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније