Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

26. 01. 2019. 10:14 >> 09:45

VANREDNA SJEDNICA

Savjet bezbjednosti UN-a o krizi u Venezueli

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas kako bi raspravljao o krizi u Venezueli, nakon što su Sjedinjene Američke Države zatražile održavanje vanredne sjednice tog tijela u Njujorku.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i venecuelanski ministar vanjskih poslova Horge Areaza takođe bi trebalo da prisustvuju sjednici.

SAD traže podršku za Guaida

Pompeo je juče najavio kako će pozvati ostale zemlje da podrže Huana Guaida, koji se u srijedu proglasio privremenim veneCuelskim predsjednikom nakon što su građani masovno izišli na ulice tražeći ostavku predsjednika Nikolasa Madura.

Maduro je prekinuo diplomatske veze sa Vašingtonomi i zatražio da američko diplomatsko osoblje do sjutra napusti Venecuelu.
Sjedinjene Države, Evropska unija i više od polovine latinoameričkih zemalja, kao i Albanija podržali su venecuelansku opoziciju.. Druge zemlje, uključujući Rusiju, Iran, Tursku, Kubu, Boliviju i Nikaragvu, podršku daju Maduru.

Maduro je u maju, po drugi put osvojio predsjednički mandat, na izborima koji su po opštoj ocjeni bili nedemokratski, nakon čega je preuzeo predsjedničku dužnost uprkos međunarodnim pritiscima da odstupi.

Vojska stala uz Madura

Vojska je do sada stajala iza Madura, iako neki manji pokušaji pobune u vojsci pokazuju da je i ona podijeljena.

Guaido, opozicioni čelnik i predsjednik parlamenta, opisao je situaciju u Venecueli kao "situaciju u kojoj je nužna hitna humanitarna pomoć" pa je pozvao vojsku da omogući ulazak u zemlju humanitarnoj pomoći koju je zatražio od UN-a.

Uprkos tome što posjeduje najveće rezerve nafte u svijetu, Venecuela ja već godinama u ekonomskoj i političkoj krizi.

Stopa inflacije najviša je na svijetu, a više od 3 miliona ljudi napustilo je zemlju zbog nestašice hrane i političkih nemira.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније