Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

27. 01. 2019. 10:50 >> 10:18
3

POMPEO NAJAVIO

SAD povlače trupe iz Avganistana?

Američki državni sekretar Majk Pompeo, izjavio je da SAD ozbiljno razmatraju mogućnost postizanja mira u Avganistanu i povlačenja trupa iz ove zemlje.

“Sjedinjene Američke Države ozbiljno su posvećene postizanju mira, sprječavanju situacije u kojoj bi Avganistan ponovo postao poprište međunarodnog terorizma, kao i vraćanju oružanih snaga kući“, napisao je Pompeo na svom nalogu na Tviteru.

Državni sekretar je dodao da Sjedinjene Američke Države nastoje da ojačaju suverenitet i nezavisnost Avganistana.

Ranije je specijalni predstavnik SAD-a za Avganistan Zalmaj Halilzad izjavio da su Sjedinjene Države ostvarile značajan napredak u pregovorima sa talibanima o „ključnim pitanjima“. On je istakao da će američka strana uskoro ponovo nastaviti pregovore sa talibanima.

U ponedjeljak je u Dohi počela nova runda bilateralnih pregovora između radikalnih talibana i SAD-a. Prije toga, talibani su odbili da se sastanu sa predstavnicima Vašingtona u Kataru i Pakistanu. Još jedan događaj sa učešćem Sjedinjenih Američkih Država, talibana i delegata zemalja Persijskog zaliva, koji je trebalo da se održi u Džidi početkom januara ove godine, takođe je odložen na neodređeno vrijeme.

Tokom zatišja u pregovorima između strana, pokret Taliban izvršio je niz napada, uključujući dizanje u vazduh miniranog kamiona u Kabulu i napad na bazu Uprave za nacionalnu bezbjednost u provinciji Vardak. Lokalni mediji navode da bi oružana opozicija mogla da iskoristi pauzu u dijalogu sa Vašingtonom za promjenu svoje uloge u pregovorima, odnosno prelazak na raspravu o međuavganistanskom rješavanju krize sa pozicije sile.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније