Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

28. 01. 2019. 21:02 >> 20:44

PREGOVORI SAD I TALIBANA

Mirovni sporazum za Avganistan na vidiku

Američki i talibanski pregovarači dogovorili su Nacrt okvirnog mirovnog sporazuma, tokom šestodnevnih razgovora u Kataru, kojim bi se okončao sedamnaestogodišnji rat u Avganistanu, rekao je šef pregovaračkog tima Vašingtona.

Avganistanski predsjednik, Ašraf Gani, uputio je novi poziv na direktne razgovore islamističkoj grupi, koja je upravljala zemljom u periodu od 1996. do 2001. godine, a sada je vodeća pobunjenička snaga, i do sada je to odbijala nazivajući Vladu u Kabulu američkim "marionetama".

Vladavina talibana okončana je kada su SAD izvršile invaziju na Avganistan nakon što je Al Kaida, koja je koristila tu državu kao svoju bazu, izvela terorističke napade na SAD 11. septembra 2001.

Analitičari koji prate situaciju u Avganistanu tvrde da bi mogle proći godine do postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, prenosi BBC.

Zalmaj Halilzad, specijalni američki izaslanik za mir u Avganistanu, koji je doputovao u Kabul kako bi izvjestio avganistansku vladu o razgovorima, rekao je da okvirni nacrt treba biti razjašnjen prije nego što bude pretočen u sporazum.
On je dodao da su se u okviru predloženog sporazuma talibani obavezali da će sprječavati da Avganistan postane baza za terorističke grupe.

BBC još navodi i da je strategija Trampove administracije da izvrši pritisak na talibane da uđu u direktne pregovore s avganistanskom vladom kao i da Bijela kuća razmatra potpuno povlačenje američkih vojnika - u zamjenu za prekid vatre i obavezivanje talibana na direktne razgovore s vladom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније