Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

29. 01. 2019. 10:29 >> 09:59

KINA POZVALA

SAD da povuče nalog za hapšenje Menga

Kina je danas pozvala SAD da prekinu "nerazuman obračun" s kompanijom Huavej i da povuku zahtjev za izručenjem iz Kanade finansijske direktorke te firme Meng Vanžu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Vašington "zanemaruje ozbiljna izlaganja" Pekinga povodom slučaja Meng Vanžu, optužene u SAD da je lagala banke o mogućim dogovorima s Iranom.

"Pozivamo SAD da odmah povuku nalog za hapšenje Meng Vanžu i da prestanu s takvim zahtjevima za izručenje", kazao je Geng.

Meng je uhapšena 1. decembra u kanadskom gradu Vankuveru, a u srijedu je očekuje ekstradiciono saslušanje.

Ranije danas Peking je pozvao Vašington da prekine nerazuman obračun s kineskim kompanijama, pošto su SAD podigle optužnicu protiv tehnološkog giganta Huavej.

"Snažno pozivamo SAD da zaustave nerazuman obračun s kineskim kompanijama, uključujući Huavej, i da tretiraju kineske firme pošteno i pravedno", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Kine.

U saopštenju se dodaje da će Peking "čvrsto braniti" kineske kompanije, ali se ne precizira kako bi Kina mogla da odgovori na optužnicu protiv Huaveja.

SAD su sinoć podigle optužnicu protiv Huaveja zbog, kako se navodi, krađe tehnologije, kršenja trgovinskih sankcija i prevare banaka. Huavej je jutros odbacio optužbe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније