Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

30. 01. 2019. 12:22   >>  11:54

SUDIJA MEHANIZMA U HAGU

Krši se nezavisnost suda, Karadžić i Mladić bi mogli biti oslobođeni

Sudija Kristof Fluge napustio je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), izrazivši zabrinutost "zbog kršenja sudske nezavisnosti uz pomoć Ujedinjenih nacija (UN)".

U intervjuu koji je dao za njemačke novine "Die Zeit", Fluge je naveo da se povukao iz MMKS-a iz ličnih razloga, ali ne samo zbog toga.

"Jedna stvar me jako zabrinjava, a to je kršenje nezavisnosti sudstva uz pomoć UN-a. Turski sudija Ajdin Sefa Akaj je otpušten samo zbog toga što je turska vlada htjela da ode", istakao je Fluge.

Fluge je istakao da je čuo od udruženja žrtava iz BiH da su veoma zabrinuti da bi Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli biti oslobođeni.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u razgovoru za BIRN BiH potvrdio je ovu zabrinutost.

"U kuloarima MMKS-a se govori o tome da Rusija itekako vrši pritisak, ne samo na sudije, već na cjelokupan UN-ov sistem, kako bi se Karadžić i Mladić oslobodili. Cijela ova priča koja je nastala smjenom sudija iz vijeća, kad su u pitanju i Mladić i Karadžić, daje nam za pravo da izražavamo sumnju u sve ovo što se dešava", kazao je Tahirović.

On je naglasio da sudija Fluge "spada u red sudija koji su presuđivali na osnovu relevantnih dokumenata i činjenica".

Sudija Fluge je 2008. godine imenovan za sudiju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a 2011. je izabran za sudiju MMKS-a. Bio je jedan od sudija koji su donijeli prvostepenu presudu Mladiću, te Zdravku Tolimiru.

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid i druge zločine počinjene u BiH.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

U toku prošle godine došlo je do smjena više sudija iz žalbenih vijeća u predmetima "Karadžić" i "Mladić", zbog "percepcije pristrasnosti", a Fluge je u intervjuu oštro osudio ovaj potez.

Fluge je u intervjuu istakao i da Milorad Dodik "pruža posebno loš primjer", pojasnivši da je pred presudu Karadžiću izjavio da javno treba odlikovati heroje poput Karadžića.

Naglasio je i "da zna kako se srbijanska vlada udvara osuđenim ratnim zločincima", dodavši da su srbijanski ministri dočekali na beogradskom aerodromu neke ratne zločince po odsluženju njihovih kazni.

"To je niz skandala. Srbija šteti međunarodnom pravu", rekao je Fluge za "Die Zeit".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније