Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

01. 02. 2019. 18:32 >> 18:02

ROK ZA RUSIJU

NATO podržava povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma

NATO je podržao danas najavu SAD da se povlači iz sporazuma INF o nuklearnom oružju sa Rusijom, i pozvao Moskvu da u narednih šest mjeseci počne na potpun i provjerljiv način da poštuje svoje obaveze po pitanju razoružanja.

 

"Saveznici u potpunosti podržavaju taj potez", naveo je NATO u saopštenju izdatom poslije objave SAD da se povlači iz ključnog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanog sa Sovjetskim Savezom 1987. godine.

SAD su najavile da će sutra suspendovati svoje obaveze iz sporazuma i pokrenuti proceduru povlačenja iz sporazuma koja, prema propisima, traje šest mjeseci.

Ukoliko Rusija za to vrijeme ne počne da poštuje taj dogovor on će biti ukinut.

NATO je pozvao Rusiju da "iskoristi ostalih šest mjeseci da se vrati punom i provjerljivom pridržavanju sporazuma i očuva sporazum INF".

Kako se navodi u saopštenju, ukoliko Moskva ne uništi raketne sisteme kojima, kako Vašington smatra, krši sporazum, Rusija će snositi isključivu odgovornost za okončanje tog ugovora.

Prema sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine izmedju SAD i Sovjetskog Saveza, zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Pentagon smatra da novi ruski raketni sistem 9M729 potpada pod taj sporazum, a Moskva tvrdi da ta raketa ima domet manji od 500 kilometara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније