Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

04. 02. 2019. 14:45   >>  14:21

IRSKA KOMPANIJA U KRIZI

Rajaner u gubitku 20 miliona eura

Niskobudžetni avioprevoznik Rajaner danas je obavijestio o gubitku od 20 miliona eura u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zbog nižih cijena karata, kakve se očekuju i tokom cijele ove godine.

Ta irska vazduhoplovna kompanija, sa sjedištem u Dublinu, prevezla je u tom razdoblju 32,7 miliona putnika, u poređenju sa 30,4 miliona u istom razdoblju godinu ranije, pri čemu su ukupni prihodi porasli za devet odsto, na 1,53 milijarde eura.

Ali, u tom je tromjesečju snažan rast prometa od osam odsto bio neutraliziran padom prosječnih cijena od šest procenata, dok je 26-postotni skok dodatnih prihoda, na 557 miliona eura, "poništen" višim cijenama goriva i povećanim troškovima osoblja.

Niske cijene primorale su prije dvije sedmice kompaniju da drugi put u tri mjeseca smanji svoje procjene zarade u cijeloj poslovnoj godini.

Očekuju da će godišnja dobit pasti za više od 30 odsto.

Rajaner tako očekuje da će godišnja dobit kompanije, za fiskalnu godinu koja završava s martom, pasti i do 31 odsto, kao posljedica ljetnih štrajkova pilota i kabinskog osoblja, viših cijena nafte, kao i viška kapaciteta na kratkim relacijama u Evropi.

Iz kompanije su ponovili da ne mogu isključiti dalje snižavanje procjena.

Najveći evropski niskotarifni avioprevoznik, koji većinu dobiti ostvaruje ljeti, očekuje nastavak trenda viška kapaciteta koji će voditi slabijem, a ne jačem, cjenovnom okruženju.

"Ne dijelimo nedavne optimistične prognoze nekih konkurenata da će cijene karata u ljeto 2019. godine rasti", navodi se u poslovnom izvještaju irske kompanije.

U svom prošlomjesečnom upozorenju o dobiti, iz Rajanera su naveli da će cijene karata u drugoj polovini finansijske godine pasti za sedam odsto, a ne za dva, koliko su procjenjivali ranije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније