Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

08. 02. 2019. 23:22 >> 22:49
1

STRATEŠKI POLOŽAJ

"Rat" Amerike i Rusije zbog Poljske

Američki general Ben Hodžis, izjavio je da geografski položaj Poljske ima odlučujući značaj za očuvanje bezbjednosti u Evropi i "obuzdavanje" Rusije.

Prema njegovim riječima, transportni putevi koji se nalaze na teritoriji te zemlje mogu poboljšati manevarske mogućnosti snaga NATO-a u slučaju konflikta sa Moskvom, prenosi Sputnjik.

Hodžis je na sastanku sa predstavnicima poljskih poslovnih krugova naveo da će izgradnja Centralnog transportnog čvorišta između Varšave i Lođa osigurati bezbjednost u tom regionu Evrope, posebno ako ono bude povezano sa investicijama koji se ulažu u projekte u zemljama Tri mora (saradnja zemalja Crnog, Baltičkog i Jadranskog mora), na primjer u auto-put Karpatija i železnicu Rejl Baltika.

Hodžis je naveo da efikasnost strategije obuzdavanja, takođe zavisi od "jake i modernizovane poljske vojske na kopnu, u vodi i vazduhu", njene integracije pod komandom NATO-a i saradnje sa Njemačkom i zamljama Baltika.

Ubrzo nakon Hodžisa, oglasio se i poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič, koji je rekao da će raspoređivanje američkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama u Evropi ići u korist kontinentu.

"Mi to uopšte ne želimo, ali to zavisi koje će akcije Rusija preduzeti u budućnosti", dodao je Čaputovič.

Ovo pitanje postalo je posebno aktuelno, nakon što su SAD objavile da se povlače iz Dogovora o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa i nakon što je Rusija odgovorila recipročno.

"Na osnovu čega Poljska može dobiti takvu lidersku poziciju? Jedino, ako se u Poljskoj rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa, onda se sa njene teritorije može nanijeti najefikasniji napad po teritoriji Rusije, jer će vreme leta projektila biti kratko. Upravo zbog toga američki generali daju takve izjave. O tome da Poljska odobrava Amerikancima da izgrade prilično pouzdano uporište, pomoću koga bi mogla da prijeti Rusiji i ucenjuje je ranije, govorio je i bivši šef objedinjenog komiteta načelnika štabova SAD-a Džozef Danford", podsjeća vojni ekspert Sergej Sudakov.

Ekspert ocjenjuje, da bi Poljska mogla da postane određena pokretačka snaga NATO-a, saveznik Sjedinjenih Država u sukobu sa Rusijom. Međutim, prema njegovim riječima, glavno pitanje za Varšavu i dalje "visi u vazduhu".

"Zar Poljska ne može da shvati jednostavnu stvar?! Ma, koliko se ona trudila da izgradi bliske odnose sa Bijelom kućom i Stejt departmentom, trebalo bi da joj bude jasno da se zona američke odgovornosti proteže na zemlje američkog kontinenta, a da su one evropske zemlje, koje SAD pokušavaju da zaštite daleko. S druge strane, Rusija je blizu. Mi smo osuđeni da budemo susjedi i da pregovaramo. Amerika neće moći stalno da zastrašuje i ucjenjuje cijelu Evropsku uniju, jednog dana će se njeni resursi istrošiti. A šta će onda Poljska?! Dugoročno posmatrano, mislim da je Poljskoj bolje da se fokusira na one koji su bliži, a ne na one koji je ucjenjuju s druge strane okeana", rekao je politikolog.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније