Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

09. 02. 2019. 18:07   >>  17:35

ODBILI DA ODGOVORE

Kongres nije dobio izvještaj o Kašogiju

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trampa odbila da odgovori na zahtjev Kongresa i pripremi izvještaj o tome ko je ubio saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Kako navodi BBC, senatori su u oktobru tražili da ubistvo bude istraženo i da Bijela kuća da više podataka.

Međutim, zvaničnik vlade je rekao da Tramp ima pravo da ne postupi po zahtjevu.

Ipak, senatori iz Demokratske partije su za Njujork tajms rekli da je predsjednik odbijanjem prekršio takozvani "zakon Magniciki", kojim se postavlja rok od 120 dana za odgovor na zahtjeve šefova senatskih komiteta. Taj rok je istekao juče.

Državni sekretar Majk Pompeo je u pismu senatskim liderima opisao akcije preduzete protiv pojedinaca ali nije navedeno ko je odgovoran za smrt novinara.

Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018, a njegovo tijelo je potom raskomadano i do sada nije pronađeno.

Kolumnista Vašington posta, Kašogi je bio oštar kritičar saudijskih vlasti.

Američki obavještajci su u brifinzima navodili da takva operacija ne bi mogla biti izvedena bez odobrenja saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana. Međutim, saudijski zvaničnici tvrde da je Kašogija ubila grupa "odmetnika".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније