Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 08. 2013. 12:55 >> 12:55

EGIPAT

Nastavljaju se protesti u 27 pokrajina

Pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Mohammeda Morsija danas su pozvali na masovne proteste protiv egipatske vojske koja je preuzela vlast u zemlji, javlja agencija Anadolija

Tako će danas u Egiptu nakon sedmične muslimanske molitve biti održani masovni protesti pod nazivom “Džuma za stradale nakon vojnog udara”, osobe koji su izgubili živote tokom protesta na trgovima Rabiatul Adevije i Nahda.

Morsijeve pristalice danas će se okupiti u 28 džamija u Kairu kao i na još nekim centralnim mjestima u egipatskoj prijestolnici. Planirano je da nakon namaza izađu na ulice i trgove i nastave sa masovnim protestima.

Iz krugova Muslimanskog bratstva najavljuju da će danas u Egiptu biti održani protesti u 27 pokrajina. Pokret Nacionalna alijansa za podršku legitimitetu naveo je da treba prestati sa nasiljem u Egiptu.

“Mi ćemo na miran način nastaviti proteste. Pozivamo sve nezadovoljne građane Egipta da iziđu na ulice i trgove. Nastavljamo mirne proteste sve dok vojni udar ne bude okončan”, navedeno je u saopštenju ovog pokreta.

S druge strane, egipatske snage sigurnosti nastavljaju sa hapšenjima čelnika Muslimanskog bratstva širom Egipta. U saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta navedeno je da će se nastaviti privođenja čelnika i zvaničnika Muslimanskog bratstva u cilju njihove navodne umiješanosti u raspirivanje nasilja i mržnje u Egiptu.

S druge strane, čelnici i članovi Musliamskog bratstva i Partije slobode i pravde tvrde da ih privođenje njihovih članova neće uplašiti, te da neće odustati od svojih legitimnih zahtjeva da na vlast bude vraćen svrgnuti predsjednik Mohammed Morsi kao i da bude vraćen Ustav koji je ukinula vojska.

Egipćani se suočavaju sa najkrvavijom krizom u njihovoj novijoj istoriji, nakon svrgavanja predsjednika Morsija 3. jula i masovnih demonstracija koje su uslijedile. U međuvremenu je iz zatvora oslobođen i bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak, što je unijelo novi nemir među pristalice Morsija, koje smatraju da je to još jedan dokaz da egipatska vojska nastoji vratiti stari poredak u Egiptu.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније