Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

12. 02. 2019. 09:35 >> 09:04
3

SAD UPOZORILE MAĐARSKU

Saradnja sa Huavejem otežava da budu partneri

SAD će biti prisiljene da smanje opseg pojedinih operacija u Evropi i na drugim mjestima, ako države iz tih područja nastave da sarađuju s kineskim Huavejom, poručio američki državni sekretar Majk Pompeo prilikom posjete Mađarskoj.

To je tokom posjete Mađarskoj kazao američki državni sekretar Majk Pompeo.

Huavej je, kako navodi AP, veoma prisutan u Mađarskoj, a Pompeo je rekao da će premijeru Viktoru Orbanu i drugim zvaničnicima objasniti da saradnja s tom kompanijom predstavlja rizik za informacionu bezbjednost i privatnost i da bi mogla da osujeti saradnju sa SAD.

Američki zvaničnici su veoma zabrinuti širenjem Huaveja u Evropi, pogotovo u članicama NATO-a, kao što je Mađarska, navodi AP, dodajući da oni smatraju da to predstavlja veliku prijetnju.

"Oni su suverena država. Donose sopstvene odluke po pitanju ovih stvari. Ono što je imperativ jeste da s njima podijelimo saznanja koja imamo o riziku koji predstavlja prisustvo Huaveja u njihovim mrežama, stvarne rizike po narod. Po gubitak privatnosti njihovog naroda, stvarne rizike da će Kina to iskoristiti na način koji nije u najboljem interesu Mađarske. Imamo obavezu da to podijelimo s njima i to ćemo i uraditi. Ali, ovo smo videli širom svijeta. To takođe stvara probleme za američko prisustvo, to jest, ako je ta oprema prisutna tamo gdje ima bitnih američkih sistema, otežava nam da im budemo partneri", rekao je Pompeo, prenosi AP.

SAD su u više navrata optužile Kinu da koristi tehnologiju kako bi krala tajne, dok je zvanični Peking to demantovao i poručio da SAD žele da "uguše" konkurenta.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније