Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

12. 02. 2019. 12:41 >> 12:10

NOVI ZAKONI U AUSTRIJI

Pooštrene kazne za nasilje nad ženama i djecom

Austrijska vlada dogovorila je pooštravanje kazni za krivična djela nasilja nad ženama.

Nadležna radna grupa izradila je izmjenu zakona kojom se pooštravaju kazne za 50 krivičnih djela, među kojima i kazne za silovanje ili nasilje nad ženama i djecom.

Tako ubuduće silovatelji neće moći da dobiju uslovne kazne, a oni koji ponove to krivično djelo, moraće da računaju na dramatično više kazne.

Za silovatelje predviđena je i doživotna zabrana rada sa djecom.

Novi zakon predviđa i kazne za "internet trolove", koji preko interneta napadaju i maltretiraju žene.

Takođe i paragraf za "stalking" proširuje krivično djelo "objavljivanje činjenica ili slika iz ličnog života jedne osobe bez dozvole".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe istakli su da se mijenja kurs države prema prestupnicima.

"Ako se manji ekonomski prekršaji oštrije kažnjavaju od nasilja nad ženama i djecom sa doživotnim posljedicama, onda nešto ne ide u pravom smjeru. Tu promjenu kursa sada preduzimamo", najavio je Kurc.

Štrahe je istakao da je rastuće psihičko i fizičko nasilje nad ženama i djecom neprihvatljivo i da se protiv toga mora djelovati.

"Samo oštrije kazne mogu voditi ka cilju", uvjeren je on.

Pojedine mjere iz paketa biće, kako je planirano, primijenjenje još tokom ove godine.

Za silovatelje povećava se najmanja kazna predviđena zakonom sa jedne na dvije godine, a najviša kazna se povećava sa 5 do 15, na 10 do 20 godina.

Za nasilje nad djecom predviđena je kazna od godinu do 10 godina zatvora, za objavljivanje ličnih podataka preko interneta bez odobrenja predviđena je kazna od tri godine zatvora.

Ko ponovi krivično djelo mora računati na dvostruko veće kazne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније