Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: M.M ]

12. 02. 2019. 20:50   >>  20:34

IZVJEŠTAJ SE

Sve više napada na novinare u Evropi

Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale u državama članicama Savjeta Evrope (SE), zaključak je izvještaja platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara.

U izvještaju "Demokratija pod rizikom: Prijetnje i napadi protiv slovode medija u Evropi" navodi se da je primijećen konstantan rast napada na novinare, a da je dupliran broj prijetnji, uključujući i prijetnje smrću.

Zapaženo je da su mnogi počinioci napada na novinare i dalje nekažnjeni, a da u sudskim procesima nema nikakvog napretka, prenosi Tanjug.

Dodaje se da su novinari i dalje meta arbitrarnog pritvaranja, dok je primijećeno i mnoštvo novih zakonskih inicijativa, koje su narušile slobodu medija.

Generalni sekretar SE, Torbjorn Jagland, zahvalio se partnerskim organizacijama na radu na izvještaju i dodao da je neophodno snažno i konkretno političko djelovanje od država članica Savjeta Evrope kako bi se zaustavio trend pogoršanja uslova po medijske slobode i bezbjednost novinara.

"Sloboda izražavanja ključna je za realizaciju svih drugih ljudskih prava i zaslužuje najviše pažnje od država članica. Izvještaj može da posluži kao osnova za dijalog o poboljšanju uslova za slobodu medija", rekao je Jagland.

Platformu Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara osnovao je SE 2015. godine uz saradnju sa poznatim nevladinim organizacijama koje su angažovane na polju slobode medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније