Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

14. 02. 2019. 14:28   >>  13:57

NULA STOPA RASTA

Njemačka izbjegla recesiju

Njemačka je zamalo izbjegla recesiju bilježenjem nula rasta privredne aktivnosti u četvrtom kvartalu 2018. godine, poslije pada od 0,2 odsto u prethodnom tromjesečju, saopštio je danas njemački savezni biro za statistiku Destatis.


Taj pokazatelj je manji od očekivanog rasta BDP-a od 0,1 odsto koliko su predviđali analitičari, ali ipak dozvoljava da se izbjegne tehnička recesija, koja se bilježi kada su dva uzastopna tromjesečja pada privredne aktivnosti.

Privreda zemlje je kao što je očekivano usporila prošle godine sa rastom BDP-a od 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, naveo je Destatis čime je za desetinu procentnog poena revidirao na niže svoju prethodnu procjenu iz januara, od 1,5 odsto. U 2017. godini privredni rast je bio 2,2 odsto.

U posljednjem kvartalu 2018. pozitivan podstrek došao je od unutrašnje tražnje, sa investicijama koje su bile vidno veće od onih u trećem kvartalu 2018. posebno u izgradnji ali takođe u opremi, naveo je Destatis. 

Na rast BDP-a uticala je i potrošnja domaćinstava dok spoljnotrgovinska razmjena nije doprinijela rastu.

"Njemačka je za dlaku izbjegla tehničku recesiju", ocijenio je ekonomista banke ING Karsten Brzeski.

Glavni ekonomista banke LBBW Uve Burkert ocijenio je da bi u prvom tromjesečju 2019. privredna aktivnost u Njemačkoj mogla ponovo da se ubrza, ali je rekao da ostaje oprez zbog niza pokazatelja koji su u padu i prijetnje od neorganizovanog Bregzita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније