Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M ]

15. 02. 2019. 18:04 >> 17:32
1

TRAMP ZAPRIJETIO

"Proglasiću vanredno stanje zbog zida"

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je danas da će proglasiti vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

 

Tramp je u televizijskom obraćanju rekao da će iskoristiti izvršna ovlašćenja da zaobiđe Kongres koji je odobrio znatno manje novca za zid nego što je on tražio, prenosi Asošiejted pres.

Šef Bijele kuće je rekao da će potpisati deklaraciju o uvođenju vanrednog stanja kako bi zaštitio zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meskika, preko jugozapadne granice SAD, što je označio kao veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, prenosi Njujork tajms.

Tramp će zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja moći da preusmjeri na izgradnju zida 3,6 milijardi dolara namjenjenih projektima izgradnje u vojsci, rekli su zvaničnici Bijele kuće. On će vanredna ovlašćenja iskoristiti i da prebaci 2,5 milijarde dolara iz programa borbe protiv narkotika i 600 miliona iz fonda ministarstva finansija.

Uz 1,375 milijardi dolara, namijenjenih za zaštitu granice prijedlogom zakona koji je sinoć usvojio Kongres, Tramp će ove godine imati oko osam milijardi dolara za izgradnju novih i popravku i zamjenu postojećih barijera duž granice. To je znatno više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio da mu da.

Trampovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je riječ o zloupotrebi moći.

Demokrate, koje u Predstavničkom domu Kongresa imaju većinu, planiraju da usvoje zakon kako bi blokirali Trampovu namjeru. Taj zakon bi mogao da bude usvojen i u Senatu ako ga podrži šest republikanskih senatora koji su kritikovali najnoviji potez predsjednika SAD.

Takav ishod mogao bi da dovede do prvog veta koje je Tramp uložio u nešto više od dvije godine mandata. Ako strategija kongresmena ne zaustavi Trampa, pitanje će se najvjerovatnije naći pred sudom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније