Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

16. 02. 2019. 13:22   >>  18:04 3

TRAŽE OSTAVKU VLADE

Sukobi demonstranata i policije u Tirani

Hiljade pristalica albanske opozicije sukobilo se danas sa policijom na protestnom mitingu protiv korupcije i neefikasne Vlade. Iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Albanije objavili su da je povrijeđeno šest osoba, među kojima dva policajca i četiri demonstranta, koji su upućeni u bolnicu na liječenje.

Okupljeni u Tirani zahtijevaju da Vlada podnese ostavku, da se formira prelazni kabinet i raspišu prijevremeni izbori.

Demonstranti, koji su se u subotu okupili na poziv Demokratske partije, u jednom trenutku su probili policijski kordon u nastojanju da uđu u zgradu ljevičarske Socijalističke partije premijera Edija Rame. Potom su bacali baklje i druge predmete u pokušaju da unište zaštitu na glavnim vratima zgrade. Uništili su i umjetnički rad na fasadi zgrade.

Ipak, policija je reagovala suzavcem i vodenim topovima, te udaljila demonstrante od zgrade i ponovo uspostavila zaštitni kordon.

Stotine pripadnika policije osigurava i glavnu zgradu Vlade u Tirani.

Albanski predsjednik Ilir Meta pozvao je na uzdržanost.

“Građani trebaju slobodno da protestuju, a sve institucije moraju se poštovati“, rekao je Meta.

Ministar unutrašnjih poslova Sander Lješaj pozvao je sve političke lidere u zemlji da se distanciraju od nasilja.

Premijer Rama u subotu se sastao sa građanima u jugozapadnom lučkom gradu Vlori, gdje bio u sklopu predizborne kampanje za lokalne izbore.

“Ovo nije Albanija, oni nijesu Albanci“, poručio je Rama preko društvenih mreža.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i međunarodne institucije pozvale su albansku opoziciju da održi mirne proteste.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i dalje glavni prioritet Vlade zapadnobalkanske zemlje. Albanija se nada da će Brisel ove godine otvoriti pregovore o punopravnom članstvu u EU.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније