Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

16. 02. 2019. 15:25   >>  14:59 1

U MINHENU

Merkelova kritikovala politiku Trampa

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti. Kako prenosi Hina, ona je kritikovala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Moramo se boriti za Evropu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami", rekla je Merkelova na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.

Rijetko je u istoriji bilo toliko mnogo neslaganja između SAD-a i Njemačke: trenutno se spore oko Irana, odbrambenog proračuna i gasovoda Sjeverni tok, koji bi trebalo da dovede ruski gas u Nemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu saradnju, nakon povlačenja SAD-a pod predsjednikom Donaldom Trampom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski sporazum i iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015. godine.

"Ko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno", poručila je Merkelova u govoru koji je izazvao snažan aplauz učesnika konferencije.

Njen dugoočekivani nastup, može se smatrati odgovorom na Trampovu politiku "Amerika na prvom mjestu".

Kritikujući američku trgovinsku politiku, rekla je da je "šokirana" izjavama američkih zvaničnika da su njemački automobili prijetnja nacionalnoj bezbjednosti SAD-a.

"Jesu li njemački automobili, uključujući one koji se proizvode u SAD-u, prijetnja? Šokirani smo", rekla je Merkelova pred okupljenim političarima i diplomatima, uključujući i Trampovu kćerku Ivanku Tramp.

Odbacila je kritike da će Sjeverni tok učiniti Njemačku zavisnom o ruskom gasu i postavila pitanje isplativosti američkog LNG-a, koji SAD želi prodavati evropskim saveznicima.

"Ruski gas smo uvozili u vrijeme Hladnog rata, a SAD svoj ukapljeni gas proizvodi zadnjih nekoliko godina. Je li taj gas isplativ?, upitala je Merkelova.

Merkelova je rekla da je ukidanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) loša stvar, ali i primer kako o evropskoj bezbjednosti odlučuju druge zemlje.

"Ukidanje INF je loša vijest, ali zanimljivo je da je reč o sporazumu o razoružavanju koji je najvažniji za evropsku bezbjednost, a ukinule su ga SAD i Rusija", rekla je Merkel na bezbednosnoj konferenciji.

Ona je navela da je razoružanje tema na koju cio svijet treba da se fokusira i pozvala Kinu i druge sile da se uključe.

Govoreći o međuzavisnosti, njemačka kancelarka je navela da su današnje međunarodne strukture nastale kao posljedica Drugog svjetskog rata i da se sada nalaze pod pritiskom.

"Današnji izazovi traže da reformišemo postojeće strukture, ali ne možemo ih uništiti", navela je Merkel.

Ona je rekla da je NATO potreban Evropi kao garant bezbjednosti ali i kao stub zajedničkih vrijednosti koje članice dele.

Merkel je odala priznanje premijerima Grčke i Sjeverne Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na hrabrosti da postignu dogovor i prevaziđu višedecenijski spor i tako omoguće ulazak Sjeverne Makedonije u NATO.

"U svakom konfliktu je moguće pronaći rešenje, ako se pokaže hrabrost", navela je kancelarka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније