Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 08. 2013. 21:59 >> 22:00

ČUDOVIŠTE

Doživotna za masakr u Avganistanu

Američki vodnik Robert Bejls, koji je priznao krivicu za ubistvo 16 seljana u Avganistanu, osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti za uslovni otpust.

Vojni sud je donio presudu tek nekoliko sati nakon završnih riječi tužilaca i branilaca, pri čemu je tužilac istakao da i same izjave Bejlsa "od kojih se okreće stomak" dokazuju da je on znao šta radi kad je u martu 2012. godine izvršio masakr, prenijela je agencija AP.

Bejls se na saslušanju u julu izjasnio krivim kako bi izbjegao da bude osuđen na smrtnu kaznu, a juče se na sudu izvinio porodicama žrtava i priznao da je ono što je uradio bilo "kukavički". 

Američki vodnik, koji je i otac dvoje djece, rekao je juče da bi učinio sve kad bi mogao da poništi ono što se dogodilo 11. marta 2012. u Kandaharu i vrati u život nastradale njihovim porodicama. 

On, međutim, nije govorio o pojedinostima vezanim za zločin, kao i šta je tačno uradio tokom tog masakra i zašto je učestvovao. 

U optužnici je, međutim, stajalo da je Bejls nešto poslije ponoći napustio svoju bazu i ušao u dva obližnja sela, ubijajući mještane, pokazujući nezamislivu brutalnost prema muškarcima, ženi i djeci kojima je prerezao vratove iako su ga molili da ih poštedi. 

Preživjeli su svjedočili o svojim fizičkim i emotivnim bolovima, a tokom suđenja se moglo čuti da je Bejls pio alkohol i gledao filmove sa drugim američkim vojnicima u njihovoj bazi uoči upada na selo. 

Odbrana je tvrdila da je ispijanje alkohola i upotreba narkotika uticala na Bejlsovo pomanjkanje svijesti uoči napada, kao i da on pati od posttraumatskog stresnog poremećaja i od povreda glave. 

Masakr avganistanskih civila izazvao je nasilne proteste zbog kojih su SAD privremeno obustavile izvođenje borbenih operacija, a istražiteljima američke vojske trebalo je tri sedmice da dođu na mjesto zločina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније