Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

18. 02. 2019. 10:39 >> 10:08

SVE JE LEGALNO

Američki gigant Amazon plaća 0 dolara poreza

Najveći svjetski onlajn trgovac Amazon, čija je tržišna vrijednost 793 milijarde dolara, i ove godine će platiti 0 dolara poreza.

Drugu godinu za redom trgovački div će izbeći plaćanje poreza, a u tome ih nije pokolebala ni žestoka kritika predsjednika SAD-a Donalda Trampa.

Amazon, druga kompanija u istoriji, sa ostvarenom tržišnom vrijednosti od preko bilion dolara, za to koristi različite trikove, ali je sve legalno i po zakonu, piše Novac.hr.

Tako su, prema odluci Vrhovnog suda iz 1992. godine, bili izuzeti od plaćanja poreza prema saveznoj državi u kojoj posluju, jer su kompanija koja se bavi e-trgovinom. U međuvremenu, ta odluka se promjenila 2017. godine, ali su i toj regulativi izmigoljili jer u većini slučajeva ne prodaju svoje proizvode, već služe kao prodajna platforma za druge trgovce.

"Najveća ironija je u tome što, iako Tramp voli da raspali po Amazonu zbog toga što ne plaćaju porez, on izdaje zakone koji im to olakšavaju. Upravo je smanjio stopu poreza na dobit sa 35 na 21 odsto. A zamislite, to se odnosi i na poslovanje Amazona", kaže Stiv Kovač, komentator Biznis insajdera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније